Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Billigare att köpa loss tomträtter

Publicerat fredag 12 juni 2009 kl 06.51

Nu blir det billigare att köpa loss tomträtter i Göteborg. Kommunstyrelsen beslutade i onsdags att sänka priset från 85 till 65 procent av marktaxeringsvärdet.

I genomsnitt en sänkning med 170 000 kronor per tomt.

Men kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén tror inte på nån rusning efter friköp.

– Nu tror jag inte att det är troligt att alla tomträttsinnehavare i Göteborg helt plötsligt skulle friköpa sina tomter. Det tror jag inte. Många finner ju att det är en ganska bra ekonomisk lösning att ha det som tomträtt fortfarande, säger Anneli Hulthén.

Du tror inte att detta är så attraktivt att det blir en rusning?

– Jag tror inte att det blir någon rusning. I varje fall inte i dagens läge, säger Anneli Hulthén.

I Göteborg har det varit dyrt att köpa loss tomträtter jämfört med många andra kommuner.

Nu sänks genomsnittspriset med 170 000 kronor - från 746 till 576 000 kronor. För 9 700 tomträtter i Göteborg blir det en sammanlagd prissänkning på 1,6 miljarder kronor.

Det kan låta mycket men den borgerliga oppositionen är ändå inte nöjd. Den ville sänka priset till 65 procent av taxeringsvärdet år 2003 och inte 2009. Då skulle de flesta nappa, säger Jan Hallberg som är moderat oppositionsledare i Göteborg.

De nya friköpsreglerna gäller avtal äldre än tio år. Vid friköp av tomträtter med senare avtal är det marknadspris som gäller. Totalt rör det dock endast ett tiotal tomter, enligt handläggare på fastighetskontoret. Flertalet tomträttsavtal är från 1960- och 70-talen, många i västra Göteborg.

Vid friköp av tomträtter med avtal från de senaste tio åren är det fortfarande marknadspris som gäller, men det gäller i praktiken bara ett tiotal tomter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".