Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tandvårdsreformen

Fortsatta problem för tandläkarna

Publicerat fredag 24 juli 2009 kl 10.37
De problem man såg med det nya datasystemet redan för ett år sedan kvarstår. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Den nya tandvårdsreformen som genomfördes för drygt ett år sedan har fortsatt att innebära stora administrativa problem för tandläkarna.

Folktandvården i Västra Götaland har i dagarna skickat ett brev till Socialdepartementet om att Försäkringskassan behandlar patienter på ett oacceptabelt sätt. Många privattandläkare har samma erfarenheter. Det säger Jan-Peter Glans, ordförande för Privattandläkarna i Skaraborg.

– Man kan ju säga att det inte händer någonting. Det är väl kontentan av hur Försäkringskassan hanterar det. De har haft ett år på sig att rätta till datasystemet, vilket de inte gjort. Jag antar att det är en pengaresursfråga. Det handlar om att bygga om datasystemet så att det går att åtgärda fel, säger Jan-Peter Glans.

De problem man såg med det nya datasystemet redan för ett år sedan kvarstår alltså. Ur kostnadssynpunkt har reformen varit väldigt positivt menar Jan-Peter Glans. Det nya datasystemet förenklar när till exempel patienter kan gå hos olika tandläkare som nu har tillgång till samma information.

Problemen uppstår när det blir fel i systemet och som inte kan korrigeras, vare sig det är tandläkaren själv eller datasystemet som orsakat det. Och följderna kan enligt Jan-Peter Glans bli att information om patienters tidigare behandling kan gå förlorad vilket också gör att högkostnadsskyddet då inte kan utnyttjas.

– Då kan jag ju inte fortsätta att jobba på patienten, utan då måste patienten vänta med sin behandling de här månaderna de tar för Försäkringskassan att rätta till det här manuellt. Det klart patienten drabbas inte ekonomiskt men han drabbas ju själsligt eftersom han får gå med en dålig tandsituation i flera månader alldeles i onödan, säger Jan-Peter Glans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".