Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vägverket vägrar ta ansvar för luften

Publicerat onsdag 26 augusti 2009 kl 15.35

Vägverket slår ifrån sig föreläggandet från Göteborgs miljönämnd om att verket måste göra mer för att minska kväveoxiderna i Göteborgsluften.

Om det åtgärdsprogram som flera myndigheter enats om inte räcker bör det omprövas istället, säger Vägverket i ett yttrande till länsstyrelsen.

Vem är egentligen juridiskt ansvarig för att det finns otillåtet höga och hälsofarliga halter av kväveoxider i göteborgsluften?

I februari sa miljönämnden i Göteborg i egenskap av tillsynsmyndighet att de båda väghållarna Vägverket och kommunens trafikkontor är ansvariga och var för sig måste vidta åtgärder för att minska halterna.

Beslutet överklagades av Vägverket, som menar att det egna ansvaret bara gäller tre punkter i ett åtgärdsprogram som flera myndigheter enades om 2006: att öka framkomligheten för bussar, att förbättra trafikinformationen och informera om gröna resplaner.

I övrigt har andra myndigheter ansvaret och om åtgärdsprogrammet inte räcker bör det omprövas - i samverkan, säger Vägverket. Bara i en omprövning är Vägverket berett att "genomföra erforderliga utredningar".

Men miljönämnden vill inte vänta på en omprövning, som enligt länsstyrelsen bör dröja till 2011 med tanke på diskussioner som pågår kring trafikavgifter - eller rättare sagt trängselskatt.

Det behövs snabbare åtgärder när det är risk för människors hälsa, skriver miljönämnden till länsstyrelsen, som inom kort beslutar om det miljönämndens krav ska gälla eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".