Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Träd avverkas vid järnväg

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 10.08
500 järnvägsmil ska trädsäkras. Foto: Lennart Nygren/Scanpix

Järnvägstrafiken ska bli säkrare och punkligare. Banverket planerar att avverka träd som står för nära rälsen, för att undvika att dem blåser ned på ledningar och räls.

Just nu arbetar man med Kust-till-kust banan, järnvägen Göteborg - Borås och vidare till Kalmar. De närmaste åren ska totalt 500 järnvägsmil trädsäkras.

– Kraven ökar på järnvägen när vi måste vara punktligare och även säkerheten och farten ökar. Ett träd som rasar över järnvägen kan förorsaka säkerhetsproblem, inte bara att det blir stopp, säger Jan-Erik Lundh som är vegetationsingenjör på Banverket i Borlänge.

Trots att tågen drivs med el sedan länge står träden fortfarande lika nära rälsen som på ånglokens tid på många håll i landet. Det blev extra tydligt under stormarna Gudrun och Per då många träd blåste ned och stoppade upp trafiken under lång tid. Banverket satsar nu därför hundratals miljoner på ett projekt för att trädsäkra järnvägen.

– Det är inte bara vid stromarna vi drabbas av skador av träd som faller över järnvägen. Det är i princip en incident varje dag, säger Jan-Erik Lundh.

Just nu arbetar man med Kust till kust-banan, som passerar Sjuhärad. Berörda markägare bjuds in för att få besked om ersättning. Och det är många som berörs, för sett till allmännyttan i projektet har Banverket fått rätt att avverka skog på privat mark motsvarande 8 500 fotbollsplaner. Trots det är det än så länge få som klagat.

– Jag tror de flesta fastighetsägare har förståelse för det här. Särskilt i de som varit utsatt för stormar.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".