Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sammanslagning ett steg närmare

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 15.17

Stadsdelsnämnderna i Frölunda och Högsbo slås ihop - den slutsatsen kan man dra efter kommunstyrelsens sammanträde i Göteborg idag.

Något beslut fattades inte, men alla är nöjda med utredningen som säger att förutsättningarna för en sammanslagning är goda. Visserligen blir besparingarna bara små på kort sikt, men skolorganisationen blir mer effektiv och chefsvakanserna lättare att lösa, säger en färsk snabbutredning om att slå ihop stadsdelsnämnderna.

Inga invändningar hördes i kommunstyrelsen och beslut kan tas i berörda nämnder om några veckor.

Allmänheten kommer inte att märka nån större skillnad - det hela är odramatiskt, säger kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Anneli Hulthén:

– Man kan ju alltid hitta småhinder för detta. Men det finns en så pass stor vilja att göra en sammanslagning så jag tror inte att det ska bli problem.

Ett sammanslaget Högsbo/Frölunda blir den femte största stadsdelen i Göteborg med nära 30 000 invånare.

Sett till personalstyrkan på ca 2600 personer blir nämnden till och med störst i Göteborg.

Några kan bli omplacerade vid en sammanslagning, säger Anneli Hulthén, men mest handlar det om att elva politiker och sex ersättare blir av med sina uppdrag.

– Det är väl dumt om vi gör en sammanslagning och har dubbel uppsättning av allting. Sen tror jag att folket ute i verksamheten förmodligen kommer att behövas som det ser ut.

Sammanslagningen sker troligen nästa år. Samtidigt pågår i den politiska ledningen en totalöversyn som kan påverka hela stadsdelsorganisationen från nästa mandatperiod. Då kan det bli fler sammanslagningar.

– Vi sitter och har ett samtal och så får vi se vad vi kommer fram till, säger Anneli Hulthén.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".