Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Planerad bergtäkt oroar

Publicerat måndag 7 september 2009 kl 05.34

Boende i Hemsjö utanför Alingsås protesterar nu mot planerna på en bergtäkt i området. Det är bolaget Swerock som vill starta brytning av sten alldeles intill E20. De boende anser att en sådan industri skulle innebära problem med buller, ökad trafik och förstörda naturvärden.

– I vår kommun har vi tillräckligt med sånt här material. Varför ska vi släppa till naturvärden för att en stor spekulant ska tjäna stora pengar på vår naturmiljö, säger Ingvar Holmström i "Hemsjögruppen" som engagerar sig mot bergtäkten.

Den tänkta bergtäkten ska ligga mellan Ingared och Alingsås, på nordvästra sidan E20. Swerock har slutit ett så kallat brytningsavtal med markägaren och hoppas nu att länsstyrelsen ska ge sitt godkännande.

Ett av argumenten för en bergtäkt i området är att man ska kunna använda materialet därifrån när E20 ska byggas om till motorväg med start nu i höst. Men de boende i Hemsjö ger efter samtal med Vägverket inte mycket för det, de menar att det handlar om spekulationsbrytning av sten.

– Till motorvägsbygget som startar nu behövs maximalt 15 000 ton sten. Det ska ställas i proportion till de nästan fem miljoner ton som man tänker bryta ur täkten, säger Ingvar Holmström.

Swerock, som precis ska lämna in sin ansökan till länsstyrelsen, vill inte prata med Sveriges Radio. Men enligt Hemsjögruppen är det troligt att verksamheten på sikt utökas med både betong- och asfaltsproduktion. Något som man oroas över.

– Om man bryter berget så pratar man om över 100 långtradare per dag. Får vi asfalt och betong, då blir det ännu mer trafik. Erfarenhetsmässigt sett vet vi att ett tillstånd för bergtäkt ofta leder till att man får tillstånd till de andra typerna av produktion också, säger Ingvar Holmström.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".