Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bränsleläcka under kontroll

Publicerat måndag 7 september 2009 kl 08.29

Uppdaterad 09:49
Stora mängder brandfarligt flygbränsle läckte imorse ut från en cistern i ett bergrum i Skarvikshamnen. Läckan är nu tätad.

– Det finns flera cisterner i bergrum nere vid kajen och en utav dem har det blivit en spricka i och det läcker flygfotogen. Läckan är under kontroll, det som kommer ut kan vi suga upp med slamsugare och resten hamnar i hamnens särskilda avloppssystem, säger Lars Magnusson, räddningschef på plats.

Vad är den största risken med läckan?

– Dels är det en miljörisk om det läcker ut i hamnen och det finns också en viss brandfara. Det är lika farligt som diesel ungefär, säger Lars Magnusson. Lite snällare än bensin.

Inga personer skadades under arbetet med att täta läckan.

– Det kommer att dröja flera timmar innan arbetet med att pumpa över bränslet, eftersom det rör sig om så stora mängder, säger Lars Magnusson. Cisternen rymmer 1500 kubikmeter. Nu pumpar vi över innehållet till andra cisterner.

Dan-Erik Andersson är driftschef i Ryahamnen där läckan skedde.

– Vad de pratat om hittills är att det är någon form av svetsskarv som börjat läcka igenom.

Var det någonsin någon fara för arbetarna i hamnen?

– Nej, det bedömde jag inte. Det är ju en underjordisk cistern i ett bergrum och där finns system som gör att läckan inte ska hamna i dagvattnet.

Vems ansvar är det att det här har hänt?

– Det är svårt att bedöma innan man vet vad som hänt. Det är ju de aktuella bolagen som har cisternerna som har det slutgiltiga underhållet. Vi i hamnen har ju ett samordningsansvar, det finns ju många aktörer. Vi arbetar ju dagligen med att se över riskerna och hantera det på bästa sätt-

Hur bedömer du att man har skött riskhanteringen här?

– Efter bästa förmåga. Det är inget alls att klaga på.

Hur kan det då hända?

– Bra fråga, jag har tyvärr inget svar på det säger Dan-Erik Andersson i Ryahamnen.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".