Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Dagmammor i Kungsbacka

Nytt förslag sparar pengar

Publicerat tisdag 8 september 2009 kl 05.02
Föräldrarnas förslag låter dagmammorna vara kvar. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Kungsbacka kommun spar mer pengar om man flyttar barn från förskolor till dagmammor, i stället för att ta bort dagmammorna. Det är kärnan i det förslag som föräldrar i går kväll presenterade för Nämnden för förskola och grundskola i Kungsbacka.

Samtidigt är nu frågan hur regeringens nya pengar till kommunerna minskar kommunens besparingskrav.

Om man ökar beläggningsgraden från dagens cirka 3,5 barn per dagmamma till 4,5 barn per dagmamma så blir kostnaden per barn 103 000 kronor. Det vill säga 20 000 kronor billigare än kostnaden för ett barn på förskola.

Så ser kalkylen ut i föräldragruppens motförslag. Och man uppnår det här genom att drygt 50 barn placeras om från förskola till dagmamma. Istället för att 180 barn måste få plats i en förskola om alla dagmammor tas bort.

– Personal kommer att sägas upp enligt vårt förslag också. Det är bara frågan om var barnen ska vara på sikt, säger Madeleine Wahlberg i föräldragruppen.

Ni flyttar varslen från dagmammor till förskolan?

– LAS (lagen om anställningsskydd) finns inom kommunen så om kommunens förslag går igenom så skulle dagmammorna flyttas till förskolorna och samma personal sägs ändå upp.

De politiker som var med på mötet sade sig uppskatta en hel del av föräldragruppens resonemang. Men frågan är om inte ett annat kort nu kan bli avgörande. De nya miljarder som regeringen nu skickar till kommunerna. Kungsbacka kommun får 55 miljoner kronor. Hur många av dessa kan användas för att minska sparkravet på förskolan? Nämndens kristdemokratiske ordförande Larry Söder var försiktig med att yppa några förhoppningar.

– Möjligtvis på onsdag kanske vi får något hum om hur kommunen kommer att använda de pengarna och det är väl inte otroligt att något kommer till förskola och grundskola, säger Larry Söder (KD).

Mer uppfordrande i sin uppfattning var socialdemokraterna i nämnden.

– Jag förutsätter att budgetberedningen ger åtminstone 75 procent till förskola och grundskola, säger Maj-Britt Rane Andersson, (S) i nämnden för förskola och grundskola.

Göran Frost, SR Halland
goran.frost@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".