Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Student dömd för misshandel kan stängas av

Publicerat tisdag 8 september 2009 kl 19.44

Göteborgs universitet vill pröva om en dömd sjuksköterskestudent ska stängas av, skriver Dagens Medicin. Kvinnan dömdes till fängelse för grov misshandel av sambon till Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen.

Nu vill alltså Göteborgs universitet, där kvinnan studerar, alltså se om hon borde stängas av. Karin Ahlberg är biträdande prefekt för institutionen för vårdvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Vi vill väcka frågan och vi vill att vi gör det från början innan diskussion väcks. På instutitionsnivå, bland studenter. Innan studenten i så fall kommer ut på sin praktik där man ju träffar patienter som är i utsatt läge. Innan någonting sådant sker vill vi få fallet prövat, säger Karin Ahlberg.

I somras dömdes tre kvinnor mellan 20-25 år för misshandel av Sverigedemokratens Martin Kinnunens sambo. De stod också åtalade för misshandel av Martin Kinnunen men Södertörns tingsrätt tyckte inte att det fanns tillräckliga bevis för att han också misshandlats. Båda parter har överklagat domen.

En av kvinnorna, 25-åringen, som dömdes till det längsta av fängelsestraffen, 1 år och åtta månader, studerar till sjuksköterska vid Göteborgs universitet.

Nu vill universitetet alltså pröva om hon borde stängas av. Därför har de vänt sig till Högskolans avskiljandenämnd, som är den instans som bestämmer om en student ska förlora sin plats eller inte.

För att Högskolans avskiljandenämnd ska bestämma att sjuksköterskestudenten nu ska stängas av krävs att det finns en påtaglig risk att studenten kan skada någon annan i samband med utbildningen.

Karin Ahlberg vill inte svara på om universitetet tycker att kvinnan borde stängas av, utan säger att frågan är alldeles för komplex och ska bestämmas av avskiljandenämnden.

– Vi ser ju att det föreligger ett brott, att det har hänt något. Men om det kan upprepas eller ej det har jag ingen aning om. Det kan inte jag bedöma. Vi har inte sett några tendenser till att studenten skulle vara farlig. Men vi vill ha detta prövat, säger Karin Ahlberg, biträdande prefekt för institutionen för vårdvetenskap vid Göteborgs universitet.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".