Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hundratals familjer får psykhälp

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 04.57

Nu startar ett nytt forskningsprojekt för att tidigt försöka fånga upp barn som är på väg in i psykisk ohälsa.

Family Check Up är ett koncept som bygger på en amerikanskt beprövad modell, och den kommer nu prövas i sju olika stadsdelar i Göteborg med barn i årskurs 4 till 7.

Christina Kadesjö är projektledare för Family Check Up och hon tror att projektet kan spela en viktig roll bredvid de insatser som redan finns:

– Barn- och ungdomspsykiatrin i Sverige är ju en förhållandevis liten verksamhet, och de har ju ingen möjlighet att ge insatser till alla som behöver hjälp.

Igår var första träningsdagen för de anställda som så småningom ska leda Family Check Up. Med start i vår förväntas minst 200 familjer delta i projektet som ska löpa över tre och ett halvt år innan det utvärderas.

– Vi är intresserade av att hitta de barn som vi vet har problem både hemma och i skolan för vi vet att det är de ungdomarna som det är viktigast att försöka nå tidigt med goda insatser.

Ja, förutom att tidigt fånga upp barn som mår dåligt, så är en av huvudidéerna med det här projektet att se till hela livssituationen för barnet och att skapa samverkan mellan olika aktörer så som skola, socialtjänst och vård.

Christina Kadesjö kallar modellen för "familjecentrerad" eftersom mycket energi läggs på att engagera föräldrarna i sina barns problem. Efter tre möten med barnets vårdnadshavare erbjuds familjen fortsatta insatser om det behövs.

– Man får en meny av olika potentiella insatser som man kan erbjuda föräldrar. Och då är det en väldigt viktig del att det är föräldrarna som får välja vad det är de vill arbeta med, för det är väldigt viktigt med deras egen motivation till sådana här förändringsinsatser.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".