Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler anmälningar mot mammografi

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 05.27

Efter att Socialstyrelsen inlett en granskning av mammografiverksamheten i Göteborg i mitten av juli har det kommit in ytterligare två anmälningar mot den nya privata entreprenören Avesina Diagnostik AB.

Som Västekot tidigare berättat anmälde en kvinna företaget för att de skickade ett besked att hon inte hade bröstcancer, trots att hon aldrig har besökt Avesinas mottagning.

Sammanlagt är det tre kvinnor som skickat anmälningar till Socialstyrelsen. Nu granskas verksamheten och resultatet väntas den sista oktober.

– Vad som är klart är ju att det begåtts fel när det gäller remisshantering. Kvinnor har blivit kallade som inte skulle blivit kallade. Man har inte vetat om det när de kommer. Det är kvinnor som har fått fel besked, de har fått besked där det har funnits personnummer på andra patienter. Det är klart att det är allvarliga fel som man måste titta på, säger Ann-Britt Thörn på Socialstyrelsen.

Och dessa allvarliga fel påtalas i två nya anmälningar som kom till Socialstyrelsen strax efter att granskningen påbörjats.

I den ena står det att patienten fick ett snabbt svar från Avesina, men svaret gällde inte henne utan en helt annan person. En annan anmälare skriver att hon fick en kallelse till undersökningen, men när hon kom dit så fanns det inga uppgifter om att hon skulle göra mammografi.

Socialstyrelsens granskning kommer att vara klar i slutet av oktober, men frågan är vad Socialstyrelsen har för maktmedel mot vårdgivare som inte håller måttet.

– Det finns ju möjligheten för myndigheten att stänga en verksamhet. Men det är ytterst sällan som det händer. Man måste i första hand se till att åtgärda bristerna, det är målsättningen. Det ska göras omgående. Det är myndighetens ansvar att följa upp att det sker. Målet är inte att stänga en verksamhet utan att den ska fungera på ett patientsäkert sätt och med god kvalitet, säger Ann-Britt Thörn.

Västekot har talat med Hans Sihlbom, verksamhets ansvarig på Avesina Diagnostik, men han vill inte kommentera den pågående granskningen.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".