Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Byggföretag riskbedömer inte

Publicerat söndag 25 oktober 2009 kl 12.38

Många små byggföretag struntar i att göra riskbedömningar i den dagliga verksamheten och få arbetar förebyggande med arbetsmiljön. Det visar Arbetsmiljöverkets resultat av 1440 inspektioner som genomförts i hela landet under höstens europeiska arbetsmiljövecka.

Det är firmor inom bland annat elinstallation, VVS, golv- och takläggning som har besökts.

– Fler firmor måste komma igång med det här arbetet, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket.

Han menar att just de här företagen verkar inom branscher med höga risker och olyckstal. Ifjol gjordes under EU-veckan en motsvarande informations- och inspektionsinsats hos 1 150 företag inom samma näringsgrenar. Sammanlagt har alltså verket besökt närmare 2 600 företag med upp till 49 anställda.

─ De här företagen verkar inom branscher med mycket omfattande risker och höga olyckstal. Därför måste självklart fler komma igång med detta grundläggande arbete. Att systematiskt gå igenom riskerna och åtgärda dem i den dagliga verksamheten är förutsättningen för att kunna jobba säkert, säger Mikael Sjöberg.

Inom bygg förekommer risker för fall och ras, med maskiner och fordon, tunga lyft och påfrestande arbetsställningar, kemikalier och damm. Hittills i år har närmare 2 200 arbetsolyckor som lett till frånvaro anmälts. På byggarbetsplatser har åtta personer fått sätta livet till, den senaste dödsolyckan inträffade denna vecka.

─ Nu måste vi, bransch och fack se till att det blir förbättringar. Verkets vision är att alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö. Med gemensamma krafter ska vi förflytta oss i den riktningen, förklarar Mikael Sjöberg.

De som hade brister på en eller bägge punkterna har fått inspektionsmeddelande om att rätta till dessa. 64 procent av arbetsgivarna fick krav, nästan precis samma andel som ifjol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".