Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ny avhandling

Lärare styrda i undervisning

Publicerat måndag 2 november 2009 kl 14.11
Elisabeth Persson, som doktorerarat med en avhandling om utbildningen av matematiklärare.

Lärare styrs alltför ofta av politiker och rektorer som kräver fler tester och snabba resultat. Det menar Elisabeth Persson, forskare vid Högskolan i Borås, i sin doktorsavhandling om utbildningen av matematiklärare.

– Det gäller att räkna och följa de instruktioner som finns i läromedlet och då tappar de här nyutbildade lärarna tilltron till det som de egentligen vill göra. Och vi har en målstyrd skola och man är naturligtvis i slutändan orolig för att eleverna inte ska nå kursplanens mål och då är man som nyutexaminerad rädd för att man ska få skulden för det, säger Elisabeth Persson.

Nya metoder accepteras inte alltid av äldre lärare som kräver att de nya lärarna ska hålla sig till böckerna, enligt Elisabeth Persson.

Elisabeth Persson har varit mellanstadielärare i 20 år på olika skolor i Västsverige. Nu utbildar hon blivande lärare på Högskolan i Borås och hon talar gärna om hur viktiga de första åren är för elevernas intresse för matematik och hur man ska göra ämnet spännande genom exempelvis praktiska övningar, övningar och metoder som lärs ut på lärarhögskolan till blivande lärare.

Men det är metoder som inte alltid går hem när lärarna kommer ut i lärarlivet.

I sin doktorsavhandling har hon, förutom att nya utbildningsmetoder inte alltid accepteras av äldre lärare, också funnit att lärarnas undervisning styrs av politiker och rektorer.

– De är förvånade över att när de kommer ut så kommer det direktiv från lokala politiker om att man ska öka måluppfyllelsen och så omsätter rektorerna det i form av krav på lärarna om att de ska följa läroböckerna och testa eleverna mer och mer. Och att det är förutbestämda tester som eleverna ska göra och det är inte alltid att de proven går i linje med de nationella proven. Det tycker lärarna är påfrestande, säger Elisabeth Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".