Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ringhals

Chefer ska tala om säkerhet

Publicerat onsdag 4 november 2009 kl 07.51
Säkerhetstänkandet ska bli bättre på Ringhals. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Intervjuer med medarbetare på Ringhals kärnkraftverk visar att medarbetarna ibland struntar i att följa otydliga och motstridiga instruktioner. Därför måste cheferna på Ringhals förklara för medarbetarna att säkerheten är viktig.

Det är en av slutsatserna när Ringhals nu utrett sina säkerhetsproblem efter sommarens föreläggande från Strålskyddsmyndigheten.

– Ibland är instruktioner och styrande dokument inte tillräckligt tydliga. Då gör medarbetare ibland avsteg från dem, avsteg som görs under något slags säkerhetsövervägande, men ändå ett avsteg, säger vd Bertil Dihné.

Betraktar du det som slarv?

- Nej normalt är det inte slarv, utan det ligger nog i människans vilja eller intresse att förenkla och hitta genvägar för att komma enklare och fortare fram.

Det var i somras som Strålsäkerhetsmyndigheten satte Ringhals under särskild tillsyn på grund av brister i säkerhetskulturen - trots flera års påpekanden fanns det fortfarande brister.

Och trots att man sjösatt åtgärdsprogrammet "Göra rätt" så har inte alla gjort rätt.

Så nu satsar man ännu hårdare: Från och med nästa år ska alla chefer tillbringa minst en fjärdedel av sin tid ute bland medarbetarna - cheferna ska också ha minst tre uppföljande samtal med personalen.

Det blir utbildning i säkerhets-coachning redan från i höst.

Och ledningen ska regelbundet samla både chefer och alla Ringhals anställda till möten där man förklarar vilka förväntningar som finns på säkerheten.

– Vad gäller ledarskapet handlar det mycket om att ge alla chefer chans och tid att vara mera ute i verksamheten: aktivt ledarskap att korrigera. Vi borde tillbringa betydligt mer tid ute bland medarbetarna, alla chefer inom Ringhals.

Frågan är då om Strålsäkerhetsmyndigheten anser att Ringhals samlade åtgärdsplan räcker för att reaktorsäkerheten inte längre på sikt ska kunna äventyras. 

– Det bedömer jag tveklöst räcker för att vi ska bli bra på det här, säger Bertil Dihné.

Inom ett par veckor väntas Strålsäkerhetsmyndigheten ge besked om Ringhals åtgärder räcker.

Magnus Hagström, SR Halland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".