Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
svininfluensan

Operationer kan ställas in på SU

Publicerat onsdag 11 november 2009 kl 16.10
Det kan bli aktuellt med inställda operationer i värsta fall, enligt SU. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Det finns en god beredskap i Göteborg för att ta hand om patienter som drabbas av svininfluensa och som behöver intensivvård.

– I ett värsta scenario kan det bli aktuellt med inställda operationer - för att frigöra vårdplatser till de som insjuknat i influensan, säger Helena Odenstedt, sektionschef för intensivvården på Sahlgrenska.

Hon säger att om de platser som skulle kunna använda för intensivvård inkluderas, vilka är avsedda för postoperativ vård, kan de under en kort period fördubbla intensivvårdsplatserna inom SU.

Är det i första hand den patientgruppen som berörs, alltså de med planerade operationer?

– Det är sannolikt den gruppen av patienter, där det är möjligt att skjuta på operationerna som kommer att drabbas, om trycket influensapatienter blir stort.

I ett värsta scenario kommer ett 50-tal personer i Göteborg att behöva intensivvård, efter att ha insjuknat i svininfluensa. Genom att alltså ställa in planerade operationer, kan just ett 50-tal intensivvårdsplatser på Östra, Sahlgrenska och Mölndal frigöras.

– Jag tror att vi har en god beredskap och att vi kommer att kunna bereda ett stort antal extra intensivvårdsplatser, sedan vet vi inte riktigt omfattningen av influensan, säger Helena Odenstedt.

De befintliga intensivvårdsplatserna i Göteborg, också de cirka 50 till antalet, är oftast belagda. Så ett alternativ till inställda operationer, är att flytta patienter till andra sjukhus i Västra Götaland.

– Det kan bli aktuellt, säger han. Om ett sjukhus i regionen skulle få väldigt många intensivvårdspatienter, får vi hjälpa till på andra sjukhus, säger Bengt-Åke Henriksson, samordnare för intensivvårdsplatserna i regionen.

På Kålltorpsskolan har verksamheten idag pågått som vanligt, trots att en stor del av eleverna och några lärare insjuknat i vad som troligtvis är svininfluensa. Skolhälsovården jobbar nu med att komprimera vaccinationsschemat för att snabba på vacinationerna på skolan.

Anna Brodin
anna.brodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".