Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pensionsinbetalningar hårt slag

Publicerat tisdag 17 november 2009 kl 05.27

Göteborgsoperan är en av de musikinstitutioner som drabbas mest när Statens Pensionsverk begär in 50 miljoner i pensionsinbetalningar från musik- och teaterscener.

Beslutet att pengarna ska in togs för flera år sedan, men det har Pensionsverket inte berättat förrän nu.

Det här kan försätta kända scener i konkurs, säger Sture Carlsson, chef för arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst:

– Vi har ett styrelsemöte som vi kallat in till på onsdag, där vi ska diskutera hur vi ska hantera den här som vi anser helt orimliga situationen som har kommit som en blixt från en klar himmel, säger Sture Carlsson.

Hur mycket hade ni förväntat er om 50 miljoner är för mycket?

– Vi hade inte förväntat oss någonting, säger Sture Carlsson.

Ett dråpslag utan förvarning, det är arbetsgivarsidans syn på saken när scenkonsten nu åter drabbas av fördyrande pensionsregler. Bakom chockfakturorna på 50 miljoner lagom till jul ligger pensionsverkets beslut att ändra reglerna för pensionsinbetalningar för korttidsanställda. Främst handlar det om anställningar kortare än 30 dagar vilket är särskilt vanligt på musikteatrarna.

– Vi har ju många på musikinstitutionerna som är inne för en konsertproduktion, säger Sture Carlsson. Länsmusiken har ju mycket sådant.

Miljonfakturorna till kulturlivet denna vecka baseras på ett pensionsbeslut som efter förhandlingar med de statligt anställda togs av Arbetsgivarverket 2006. Det statliga avtalet gäller retroaktivt från 2003, men har aldrig meddelats teater- och musikinstitutionerna varför dessa inte gjort avsättningar i sina budgetar.

Värst drabbas GöteborgsOperan som faktureras fem miljoner utan förvarning.

– Nej, vi har inte fått några papper alls så här långt. Vi har fått en indikation från Svensk Scenkonst att vi kommer att drabbas av en extra pensionskostnad på fem miljoner, och det är ju nästan omöjligt att kunna parera med så kort varsel. Fem miljoner kronor motsvarar nettokostnaden för två operaproduktioner, så dramatiken är total, säger Peter Hansson vd på GöteborgsOperan.

Per Gulbrandsen, Mitt i Musiken
per.gulbrandsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".