Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
borttagande av könskvotering

Kvinnor blir utan högskoleplatser

Publicerat tisdag 12 januari 2010 kl 16.33

Högskoleminister Tobias Krantz vill ha bort positiv särbehandling på grund av kön på svenska högskolor. Den här möjligheten att prioritera sökande av ett underrepresenterat kön har fått som följd att många kvinnor blivit utan platser på populära program som läkar- och psykologutbildningen, till förmån för män med samma meriter.

– Vad regeringen nu gör det är att man tar bort det enda aktiva instrumentet högskolan har för att faktiskt få hyggligt jämn könsfördelning på vissa utbildningar, säger Mats Edvardsson som är chef för studentavdelningen på Göteborgs universitet.

Enligt organisationen Centrum för Rättvisa är Göteborgs universitet tillhör de lärosäten som diskriminerat flest personer på grund av kön under de senaste åren. Och det är uteslutande kvinnor som fått avstå sin studieplats. Det som gör att Mats Edvardsson ändå tycker att systemet varit lyckat, är att det är enkelt och har gett resultat:

– Vi har kunnat få tämligen snabbt de effekter som anses önskvärda på olika sätt, nämligen en jämnare könsfördelning på utbildningarna och på arbetsmarknaden.

Mats Edvardsson menar att oavsett högskoleministerns besked idag så skulle Göteborgs universitet ha slutat med positiv särbehandling redan kommande termin. Anledningen är den fällande hovrättsdom som i december slog fast att Sveriges lantbruksuniversitet olagligen diskriminerat 44 kvinnor när man gav män förtur till veterinärutbildningen. 

Leonard Schmidt är ordförande för Medicinska föreningen som organiserar läkarstudenterna. Han varken sörjer eller jublar över högskoleministerns besked:

– Det är en svårt fråga. Självklart är det ett orättvist system med kvotering baserat på kön. Samtidigt så är också gruppdynamik viktigt för inlärandet. Men det man måste komma ihåg är att målet är att få de mest kompetenta läkarna som är möjligt, oavsett kön., säger han.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".