Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
neuropsykiatriska diagnoser hos barn

Satsning på att öka kunskapen

Publicerat lördag 16 januari 2010 kl 10.54

Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen gör nu en satsning på barn och ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser.

Idag är det långt ifrån alla som får den hjälp de behöver. Detta trots att det sedan flera år tillbaka finns klara riktlinjer för hur barn och ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser skall behandlas av kommun och landsting.

– Kunskaperna hos beslutsfattarna behöver fräschas upp, säger Marie Schedin som är projektledare för projektet Kunskap Insikt och Samverkan kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som startar nu på måndag.

Projektet handlar dels om information om de olika diagnoserna. Det handlar om lagar och förordningar.

– Också om innanförskap, alltså föräldrar som berättar hur det är att vara föräldrar till ett barn med neuropsykiatrisk diagnos. Vad det är för problem som de har stött på, säger hon.

Och detta kommer att ske i föreläsningsform?

– Ja det kommer det att göra och det blir också föreläsningar om olika metoder som finns att möta de här barnen. Det blir alltså ett litet smörgåsbord. Men tanken är inte att de ska få hela hur gör man metoden, utan att hitta något som passar för oss.

Kunskaperna om barn med neuropsykiatriska diagnoser som ADHD, Autism eller Aspbergers syndrom och deras behov varierar hos de som fattar beslut i stadsdelarna. Det gör att också stödinsatserna ser lite olika ut beroende var man bor.

– Vissa stadsdelar är jätte duktiga och vissa har börjat att hitta formen, säger Marie Schedin.

Så vad hoppas du att det här projektet ska leda till?

– Jag hoppas att den kunskapen de får det här året blir en grund till att besluten som tas gynnar barnet. Att de får den skolgång de behöver och att de får det stöd på fritiden de behöver. Detta samtidigt som att familjen får det stöd som de behöver för att må bra, säger Marie Schedin.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".