Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetslösa unga får egen mötesplats

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 06.13

Ett aktivitetscenter för unga arbetslösa öppnar snart i Brunnsparken i Göteborg. Tanken är att tusentals unga ska motiveras till utbildning och jobbsök under lågkonjunkturen.

Västekot har tidigare berättat om kommunens planerade satsning på 50 miljoner kronor om året på praktikplatser och på ett nytt aktivitetscenter för unga arbetslösa med stöd från EU.

Aktivitetscentret tar nu form efter att ungdomar fått komma med synpunkter. Projektledningen tittar på olika lokaler nära Brunnsparken och räknar med att centret ska öppna i mars.

Tio personer rekryteras nu som ska motivera och utbilda arbetslösa ungdomar, även på kvällstid.

Bemanningen ska sedan fördubblas och under tre år ska sammanlagt 6000 arbetslösa ungdomar coachas, en del med ekonomiskt stöd från ungdomsgarantin.

Webben blir viktig med nätverk för kommunikation och utbildningsinsatser.

Projektledare är Hans Prevander om det unika i satsningen:

– Vi kommer att ha mycket, mycket resurser kopplade till individen, både utifrån utbildning och personer som jobbar i verksamheten.

Hur ska ni locka unga till ett aktivitetscenter när det är så ont om jobb som det är och det kanske finns 10 000 unga arbetslösa i Göteborg?

– Initialt kommer det att bli ett väldigt kraftfullt fotarbete när vi kommer ut och presenterar vilka möjligheter och resurser vi har. Men vi hoppas att när det blir mer känt blir det mycket mun-mot-mun-metod och ungdomar kommer att hitta oss både via webbarenan och via kompisar.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Fakta om det nya aktivitetscentret:

Centret ska erbjuda vägledningsjour, orienteringskurser, studiecirklar, information om att starta eget, friskvård och ekonomisk rådgivning.

Målet är att minst 60 % av ungdomarna ska ha fått jobb eller gått vidare till utbildning senast tre månader efter insatsen.

Verksamheten ska vara uppsökande för att nå unga arbetslösa som inte registrerat sig hos Arbetsförmedlingen.

Till aktivitetscentret kopplas en särskild webbplats.

Av aktivitetscentrets budget på 63 miljoner kronor står kommunen för 38 miljoner. Europeiska Socialfonden (EU) står för 25 miljoner kronor.

I kommunens satsning på 50 miljoner kronor om året ingår också kommunala praktikplatser. En plats per 20 kommunanställda är målet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".