Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fattigdom uppmärksammas i år

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 05.07
I år sätter EU fattigdom i fokus.

Nu sätter EU fattigdom i fokus. Unionen har utsett 2010 till det Europeiska året för bekämpning av fattigdom. Idag lanseras satsningen i Barcelona. Hans-Göran Flory säljer Faktum, tidningen för hemlösa, i Göteborg. Han ser sig själv som fattig.

– Ja, jag är jävligt fattig men jag kan frakta mig.

Vad betyds det?

– Att jag har stålar i plånboken varje dag, förklarar han.

Hur mycket pengar har du att leva för i månaden?

– Från det sociala får jag 3 600 kronor i månaden. Sedan säljer jag väl tio tidningar om dagen. Det är så att jag klarar mig så att jag kan röka vanliga cigaretter. De kostar ju ändå 52 spänn om dagen. Det är svårt att sluta för jag har slutat med allt annat.

Vad innebär det att vara fattig i Sverige?

– Att de ser ned på en. Svensson, om man så säger. De som knegar, som har bil och familj. Vanliga människor. Men jag hoppas att jag också kan börja jobba, alla tror på mig. Jag vet att jag fixar det, säger Hans-Göran Flory.

EU har utsett 2010 till det europeiska året för bekämpning av fattigdom och social utestängning. Vad tycker du om det?

– Ja hur ska de bära sig åt då? Det enda som kan hjälpa oss är att vi får jobb och alternativa bostäder utan en massa kontroll med vakter.

Hans-Göran är 57 år. Han ser proper ut i jeans, manchesterjacka och välansat skägg. Hans-Göran har tagit amfetamin och rökt hasch av och till sedan han var tonåring. Nu har han varit fri från droger sedan i somras. Det enda som vittnar om hans bakgrund är att han saknar flera tänder i överkäken.

– Jag var sexton när jag började injicera i armen.

Det är full fart i Faktums lokaler i Göteborg. Där köper hemlösa människor tidningar som de sedan säljer vidare på stan. Max Markusson, är VD för Faktum - tidningen för hemlösa - i Göteborg, och han har märkt av att fattigdomen ökat i Europa:

– Under de senare åren har vi sett en ökning utav icke-svenska medborgare som söker sig hit och har hamnat i en situation som gör att de är tvingade att hitta en alternativ sysselsättning.

Varifrån kommer de?

– De är till exempel från Tjeckien, Lettland och Rumänien.

Vilken effekt tror du att det kan få att frågan kring fattigdom och social utestängning nu kommer att drivas på EU-nivå?

– Förhoppningsvis får det en bra effekt. Det känns ju som ett EU-problem. Det handlar inte om någonting som vi kan hantera själva. Vi måste ta ett gemensamt grepp om det hela och det känns som om det är en självklar fråga att driva på den nivån.

Kan fattigdom avskaffas?

– Jamen, det måste man väl tro va, säger Max Markusson, VD för Faktum.

Det Europeiska året för bekämpning av fattigdom ska under året uppmärksammas i Göteborg.

Enligt Jan Svensson på Stadskanslitet ska de ansöka om pengar från Europeiska socialfonden för att till hösten kunna arrangera seminarier och debatter om fattigdom och överskuldsätting.

Madeleine Blidberg
madeleine.blidberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".