Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Språkbrytning påverkar intrycket

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 12.08

Det är inte hur mycket en person bryter på ett annat språk som avgör hur vi uppfattar personen. Det är snarare vart brytningen kommer ifrån som avgör. Det har doktoranden Niklas Torstensson, från Högskolan i Skövde, kommit fram till i sin avhandling.

– En stark brytning kan resultera i väldigt positiva omdömen gällande vissa egenskaper. En svag eller måttlig brytning kan fortfarande inverka negativt beroende på vilken typ av brytning det rör sig om, säger Niklas Torstensson, doktorand i kognitions-vetenskap vid högskolan i Skövde.

Han har i sina studier upptäckt att vi ögonblickligen tillskriver en person en massa egenskaper beroende på hur man pratar.

Ett exempel är i rättegångssammanhang när en åklagare förväntar sig ett ja eller nej men får en berättelse till svars, vilket kan bero på att den tilltalade kommer från ett land där man använder sig av långa svar när man verkligen tar något på allvar. Det kan uppfattas av infödda svenskar att den tilltalade slingrar sig.

Niklas Torstensson vill med sina studier och sin avhandling öka medvetenheten om just detta.

I sina förstudier så kom han fram till att svenskar i jämförelse med andra nationaliteter är positiva till invandring. Men trots det så upplever svensken en brytning från till exempel Mellanöstern som mer negativ än en västeuropeisk.

– Det verkar vara så att det kanske inte är personen i sig man bedömer, utan man gör bedömningen på stereotyper kring olika nationaliteter.

Han tror dessutom att det dagspolitiska och kulturella läget spelar in i rätt hög grad.

– Det är därför, till exempel en amerikansk brytning, som förut ansågs som en högstatusbrytning, inte alls får bara positiva omdömen. Som läget är nu så förknippas det kanske med krigföring i Mellanöstern och andra saker som väckt stor debatt, säger Niklas Torstensson.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".