Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler får fixare hemma

Publicerat måndag 25 januari 2010 kl 11.16

Göteborgare med funktionsnedsättning ska få tillgång till de fixartjänster, som de som är över 67 år har rätt till. Kommunledningen har beslutat att utöka fixartjänsterna på prov i några stadsdelar.

Fixarna byter exempelvis glödlampor, sätter upp gardiner och bär tunga saker för att förhindra fallolyckor i hemmet.

– Eftersom vi har fått så positiva signaler på hur fixartjänster avhjälper problem utan att man har hemtjänst, så har vi sagt att det här kan vara bra också för dem som är funktionshindrade och yngre, säger Anneli Hulthén, socialdemokratisk ordförande i Göteborgs kommunstyrelse.

Den som är över 67 kan idag beställa avgiftsfria fixartjänster i Göteborg utan behovsprövning. Tanken är att kommunen förebygger olyckor och ohälsa om äldre får hjälp med tjänster utanför hemtjänsten och som yngre friska personer normalt kan utföra själva.

Ungefär var tionde göteborgare över 67 år har hittills utnyttjat möjligheten, men hur många med funktionsnedsättningar det kan bli vet man inte. Det gör att kommunledningen vill vänta till hösten med att införa fixartjänsterna i full skala.

Grova uppskattningar säger att 65 000 göteborgare har någon form av funktionsnedsättning. Men de som bor i bostäder med särskild service eller har personlig assistent behöver knappast fixartjänster. Kanske kan den enkla behovsprövning som ska göras också hindra någon med funktionsnedsättning från att söka hjälp, men efterfrågan kan bli ganska stor.

Kommunledningen verkar ändå vara fast besluten att införa fixartjänster för göteborgare med funktionsnedsättningar, trots kommunens bekymmersamma ekonomiska läge.

– Ja, annars hade vi inte lagt förslaget. Vi måste ju ändå ha ambitioner i vad vi kan erbjuda våra medborgare, säger Anneli Hulthén.

Det är inte bestämt vilka stadsdelar som blir först.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".