Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
johan liljeqvist-fallet

Ny brottsutredning mot poliser

Publicerat torsdag 28 januari 2010 kl 06.51
Johan Liljeqvists dog i samband med ett polisingripande. Foto: Tommy Svensson/Scanpix.

Det kommer nya uppgifter i fallet med den 24-årige man, Johan Liljeqvist, som dog efter ett våldsamt polisingripande i Göteborg för snart två år sedan. Det har funnits så allvarliga brister i polisens utredning av fallet, att åklagare nu startat en brottsutredning mot de poliser som jobbat med ärendet.

– Jag undersöker om det har begåtts något tjänstefel.

Vilka tjänstemän är det du tittar på?

– Det vill jag inte gå in på.

Vad det handlar om är att Göteborgspolisen efter det våldsamma polisingripandet mot Johan Liljeqvist, bröt mot reglerna i polisförordningen som säger att åklagare omedelbart ska kopplas in.

Först efter fem dagar informerades åklagaren om händelsen.

Under nästan en vecka fanns det alltså ingen förundersökningsledare i fallet. Det innebar att viktiga saker som skulle skett direkt i utredningen aldrig blev av.

– Jag ville titta på omständigheterna kring när själva överföringen gjordes från polisenheten till vår disciplinenhet. Att det var ett tidsglapp som jag ville undersöka vad det berodde på.

Det fanns en fördröjning?

– Mm.

Det som hände i Göteborg är en repris av vad som hände i Karlstad för 15 år sedan efter polisingripandet mot Osmo Vallo.

I det fallet tog det ett och ett halvt dygn innan Karlstadspolisen informerade åklagaren. Fördröjningen innebar att Osmo Vallo-utredningen i praktiken havererade direkt. Det säger Mats Svegfors som utredde Osmo Vallo-fallet för regeringens räkning.

– Det som man inte gör inledningsvis går inte att reparera i efterhand. Det är därför den här tidsuträckingen, passiviteten var så förödande i det här fallet.

Rättsläkaren har slagit fast att Johan Liljeqvist död har samband med polisingripandet - ändå har ingen av de inblandade poliserna åtalats.

Sveriges Radios Eko-redaktion har tidigare granskat fallet och hittade då stora brister i den nedlagda förundersökningen. Fallet togs då upp igen, med en ny åklagare.

Den utredningen pågår fortfarande - men den nye åklagaren har alltså dessutom startat en brottsutredning mot de poliser som tidigare varit inblandad i Johan Liljeqvist-utredningen. De nya utredningen sköts av poliser i Malmö.

Johans flickvän Nelia säger att det hänt som många märkliga saker efter Johans död, att hon helt tappat tron på rättsväsendet:

– Det har gått så långt nu och det har varit så mycket skit så jag orkar inte mer, säger hon.

Bo-Göran Bodin, Ekot
bo.goran.bodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".