Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BRIS årsrapport

Myndigheter lyssnar dåligt

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 17.47

Många familjehemsplacerade barn upplever att de myndigheter, som de är i kontakt med, inte lyssnar på dem eller att de saknar tillräcklig information om vad som händer dem och varför.

Detta är något av det som BRIS  Barnens Rätt i samhället, presenterade i sin årliga rapport idag och som grundar sig på de stödkontakter BRIS hade med barn och unga under förra året.

Karin Johanson är utredare på Bris.

– Av dem är det många som inte riktigt vet varför de är placerade. Många av dem har också erfarenheter från myndighetskontakter som varit problematiska för dem, där de inte känner att de riktigt vet vem de ska vända sig till när något inte fungerar där de är placerade.

Av närmare 600 kontakter med familjehemsplacerade barn och ungdomar som BRIS hade förra året handlade en fjärdedel om problem i samband med myndighetskontakter.

Men även andra barn som varit i kontakt med till exempel socialtjänsten eller BUP (Barn-och ungdomspsykiatrin) uppger att de inte känner sig lyssnade på.

Därför ställer nu BRIS krav på att barn ska ha rätt till enskilda samtal med företrädare för de här myndigheterna.

- Vi kan ju se att många barns psykiska ohälsa till exempel beror på saker som händer i familjen, och då kan man inte berätta om det i föräldrarnas närvaro. Då måste man få ett enskilt samtal med den som ska hjälpa en.

Varför så inte alltid sker idag tror Karin Johanson beror på att myndigheter stödjer sig på föräldrabalken som ger föräldrarna rätt att veta allt om sina barn.

Enligt henne skulle man istället kunna använda sig mer av sekretesslagen.

- Man tror nog inte alltid att sekretesslagen står på barnens sida, men om man läser den noga så ser man att det finns skrivningar i den som gör det möjligt att tala enskilt med barnet.

BRIS vill också se bättre arbetsmetoder när det gäller mobbning och elever som skolkar i långa perioder.

Under 2009 hade BRIS nästan 5 000 kontakter med barn och ungdomar som handlade om skolan, en ökning med 28 procent jämfört med året innan.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".