Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lärjeåns trädgårdar

Vägen ut! ska driva trädgården

Publicerat lördag 6 februari 2010 kl 08.39
Camilla Boström och Magdalena Herrnsdorf ska med företagen inom Vägen ut! driva Lärjeåns trädgårdar.

Nu är det klart vilka som ska få Lärjeåns trädgårdar att blomstra igen.

Det blir de kooperativa företagen inom Vägen ut! vars tanke är att skapa jobb för människor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Magdalena Herrnsdorf jobbar med ett av företagen, Vägen ut! trädgård.

Hon tror att de fått chansen att driva verksamheten för att de uppfyller flera kriterier.

-- Vi driver sociala företag och vi stöttar människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Vi har en stark grön profil i alla våra företag, säger Magdalena Herrnsdorf som jobbar med ett av företagen, Vägen ut! trädgård.

Hon tror att de fått chansen att driva verksamheten för att de uppfyller flera kriterier som kommunen satt upp och att de har en stabil ekonomi.

Vad tänker ni göra med de fasta byggnaderna, till exempel det stora röda trähuset?

– Vi har inom Väget ut! någonting som heter Café Solberg, och det kommer vi till exempel att flytta från Majorna och hit, säger Magdalena Herrnsdorf.

De kooperativa företagen inom Vägen ut! har alltså många idéer om hur det 20 000 kvadratmetrar stora Lärjeåns trädgårdar återigen ska bli en oas. Det handlar först och främst om att göra i ordning mark och fastigheter när snön töar bort. En tanke är att fortsätta odla ekologiskt i den tunga lerjorden och närodla i det stora växthuset.

Vägen ut! består av företag som har flera ägare, det vill säga kooperatörer, ofta med förflutet i samhällets utkanter. Ett av företagen är ungdomstryckeriet YScreen som för närvarande håller till i Gamlestaden men i mars flyttar upp till trädgården. Före detta kriminella hjälper unga bort från ett liv med droger och brott genom att arbeta tillsammans.

– Vi har höga förväntningar med Lärjeåns trädgårdar. Visionen är inte helt fullständig men det kanske den inte behöver vara heller. Den kan få växa fram, säger Camilla Boström, verksamhetsledare.

Hon berättar att de har byggt upp företag tidigare med svåra odds och är vana vid det.

Den ekologiska handelsträdgården var under flera år ett populärt utflyktsmål mellan Lärjeån och Angereds centrum. En stiftelse har drivit verksamheten och senare den kristna välgörenhetsorganisationen Reningsborg.

Ekonomin gick dock inte runt, trots stöd av Gunnareds stadsdelsnämnd och konsumentföreningen Väst, samt många sponsorer och besökare. Så vad säger att just Vägen ut! ska klara av hyra anläggningen utan kommunala subventioner?

– Vi är ju väldigt affärsmässigt orienterade också, vi är ju ingen ideell förening. Vi är vana att hitta samarbeten, säger Camilla Boström.

– Vi omsätter 20 miljoner kronor i Vägen ut! och har 60 personer anställda, säger Magdalena Herrnsdorf.

Elin Georgsson
elin.georgsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".