Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer linser och bönor på Partilleskola

Publicerat måndag 8 februari 2010 kl 16.38
Husmor Lisa Karlsson lagar klimatsmart i veckan.

Skoleleverna i Partille ska i veckan lära sig att äta mer klimatsmart och att slänga mindre mat i skolan.

I veckan satsar alla kommunens skolrestauranger på en klimatsmart vecka där maten är utbytt mot mat som påverkar klimatet i mindre utsträckning

– Till exempel kommer vi kommer inte servera ris eftersom det kommer långväga ifrån, säger projektledaren Agneta Hjelm Strömberg på barn- och utbildningsförvaltningen i Partille.

Det är måndag lunch och det lagas potatis och purjolökssoppa i köket på Ugglumsskolan.

– Vi har lite andra råvaror än vad vi brukar ha och hela matsedeln innehåller andra recept än vad vi gjort tidigare, säger Lisa Karlsson som är husmor på Ugglumsskolan.

Det är mer bönor och linser, mer närodlad mat och mindre av kött från kor och grisar, som kräver mycket energi när de föds upp.

– Det är lite annorlunda, men det ska vi klara av, säger Lisa Karlsson.

Lisa Karlsson har också koll på hur mycket mat eleverna kastar i dag. Det noteras och kommer jämföras med svinnet förra veckan.

– Hittills i dag är det 7,7 kilo, det ser ganska bra ut, säger hon.

Vid ett av borden i matsalen sitter Tea Nidby med sina kompisar och hon tror tvärtom att den här veckan kommer leda till mer svinn bland eleverna.

– Den klimatsmarta maten är inte lika god, då blir det att man slänger mer, säger hon.

Vid bordet intill sitter David Ivarsson med ett gäng fullkornspastaskruvar kvar på tallriken. Han tror inte på att dagens lunch skulle vara miljövänligare än vanligt.

– Om man äter mer grönsaker så blir klimatet bättre? Nej, det tror jag inte på, säger han.

Det verkar krävas en vecka för att få eleverna att tro på den klimatsmarta maten, men när man väl nått dit så är förhoppningen att kunskapen ska sprida sig.

– Vi hoppas att föräldrarna hänger på det här och pratar mer hemma om vad man har på tallriken, säger Agneta Hjelm Strömberg.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".