Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Olaglig ersättning av kommunen

Publicerat fredag 12 februari 2010 kl 05.06

När kommunen tvingar två företag att flytta från sin tomträtt på Bananpiren ska företagen tvärt emot avtalet med dem kompenseras med 18 miljoner kronor. Betalningen är olaglig, har både länsrätt och kammarrätt fastslagit. Men kommunen ger sig inte.

Kommunen vill ge företagen ersättning och har överklagat till regeringsrätten.

– Vi tycker att det är viktigt att vi har ett bra klimat både för näringslivet och för deras anställda i Göteborg. Och därför tycker vi att när kommunen säger att "den marken som din fastighet står på, den vill vi ha du får flytta på dig", då tycker vi det är viktigt att man försöker hjälpa till, säger Owe Nilsson, fastighetsnämndens ordförande, säger Owe Nilsson (s), fastighetsnämndens ordförande.

Göteborgs kommun har närmare 900 tomträtter som är avsedda för affärsverksamheter som industrier och lager. I avtalen till tomträtterna fastställs att när en tomträtt löper ut eller sägs upp, så ska ingen ersättning utgå.

Men kommunens styrande politiker, med fastighetsnämnden ordförande Owe Nilsson i spetsen, tycker att det ska de visst få. Därför ersattes de två uppsagda företagen på Bananpiren efter en värdering med 18 miljoner kronor. Det ansågs motsvara värdet av fastigheterna och vad det skulle kosta att föra upp nya.

Två privatpersoner reagerade och menade att kommunen inte kan kringgå vad som fastställs i avtalet, nämligen att ingen ersättning ska utgå. Men trots att privatpersonerna fått rätt i både länsrätten och kammarrätten så vill kommunen ge företagen pengarna och har nu sökt prövningstillstånd i högsta instans, högsta domstolen.

– Detta har en väldigt stor principiell betydelse för Göteborg, och fram för allt för näringslivet.

Om ni inte får prövningstillstånd i regeringsrätten, vad ska ni göra då?

– Då är det, det tidigare fattade beslutet som gäller, säger Owe Nilsson, fastighetsnämndens ordförande.

Lisa Sofia Larsson
lisa-sofia.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".