Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
lilla edet

Eleverna flyr skolan

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 11.13
Lilla Edet blir av med pengar när elever väljer skola i annan kommun. Foto: Giuseppe Aresu/Scanpix.

Eleverna flyr skolan i Lilla Edet. Nästan 16 procent av alla elever i kommunen går i skolan i en annan kommun.

Det betyder att Lilla Edet blir av med 16 miljoner kronor i skolpeng varje år.

– Mina barn vantrivdes att komma hit. Det var stökigt, bråkigt och de mådde dåligt när de var här. Det var ett bättre alternativ att flytta till en annan skola, säger Marita Bildskog.

Hon har valt att skicka sina barn till en skola i Trollhättan.

230 skolelever från Lilla Edet går i skolan i en annan kommun. Skolpengen ligger i snitt på 70 000 kronor per elev och år, vilket betyder att Lilla Edet mister 16 miljoner kronor om året till andra kommuner.

Det leder till nedskärningar inom skolan i den egna kommunen och en merkostnad på över 6 miljoner för Lilla Edet, för lokaler och material. En förlust helt enkelt. Redan nu dras utbildningsförvaltningen i Lilla Edet med ett underskott på 5,6 miljoner.

Kommunen håller nu och tar fram en handlingsplan för skolan, med hjälp av invånarna i Lilla Edet, för att göra skolan mer attraktiv för både elever men också föräldrar.

– Det är riktigt att vi har kommit lågt i många rankningar men det är också så att vi spretar. Vi har en hel del elever som får goda meritvärden och de vill vi behålla, men vi vill ha fler som har det. Sen så har vi de som ligger väldigt lågt eller till och med inte får något poäng med sig. Vi ska inte jämna till och tappa våra toppar utan vi ska höja ribban ytterligare, säger Annika-Egle Svensson, rektor på Fuxernaskolan i Lilla Edet.

Rasmus Hyvlander och Muhammed Abdul Rahman går i nian på Fuxernaskolan och de känner många elever som valt att gå i skolan i en annan kommun.

– Det är mycket bättre i Trollhättan än här, säger både Rasmus och Muhammed.

– Det är många som är där istället, säger Rasmus.

Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".