Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga killar mest våldsdrabbade

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 16.17
Tommy Janssen och Emil Börjesson ser våld som en del av vardagen. Foto: Elsa Persson/SR.

Att vara ung kille innebär dubbelt så stor risk att råka ut för våld på stan än om du är tjej. Och killarna som är misstänkta för bankomatmordet i Länsmansgården i helgen är i den ålder då det är som vanligast att unga gärningsmän misshandlar.

– Det är helt enkelt i den åldern, mellan 15 och 18 som den största risken finns för en person att bli känd för brott, säger Sven Granath som är forskare och utredare på Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Medan rädslan att utsättas för överfall och misshandel är tre gånger så stor bland unga tjejer som hos killar, så är verkligheten den motsatta. Enligt Brås nationella trygghetsundersökning hade mer än var tionde kille i åldern 16-24 år utsatts för våld 2008, för tjejerna var det hälften så många.

När det gäller polisanmälda misshandelsfall i Göteborg som skett utomhus har killarna också varit mer än dubbelt så många som tjejerna i statistiken de senaste åren.

För Emil och Tommy, båda 17 år, är våld en del av vardagen. Däremot känner de sig inte rädda:

– Det händer ju mycket i vår ålder när man är ute mycket och festar och så, då blir det ganska mycket våld när folk dricker och man missförstår folk och så, säger Tommy.

Varför tror du att det blir så?

– Jag vet inte. Där alkoholen går in så går väl vettet ur i princip.

– Det händer väl rätt ofta men det är inget man tänker på direkt. Det är en del av vardagen så att säga, säger Emil.

16-åriga Andreas har inte själv drabbats av våld. Men han tycker det känns otryggt ibland:

– Det är typ om man går själv ute i mörkret och man ser några komma långtifrån. Då brukar man bli lite sådär.

Och orsakerna till att unga killar är de som råkar ut för mest våld utomhus handlar om manlighetsideal och uppfostran till att lösa konflikter med våld, menar Sven Granath. Men också biologiska orsaker till aggressivitet och stor alkoholkonsumtion spelar in. Och han tycker vi borde prata mer om den starka kopplingen mellan manlighet och våld:

– Av alla faktorer som pre-destinerar kriminalitet så är ju det faktum att vara född till man en av de allra, allra starkaste.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

FAKTA Våldsbrott bland unga

År 2009 polisanmäldes knappt 1500 fall av misshandel i Göteborg där offret var en man och 15 år eller äldre. Motsvarande siffra där offret var kvinna var knappt 650.

7 % av killarna och 25 % av tjejerna i åldern 16-19 år är rädda för att råka ut för överfall eller misshandel. För åldern 20 -24 år var siffrorna 11 % respektive 30 %.

Källa: BRÅ. (Göteborgssiffrorna är preliminära)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".