Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdcentraler kan tvingas stänga

Publicerat fredag 12 mars 2010 kl 12.32

Fem vårdcentraler i Göteborg blir av med pengar och kan nu tvingas stänga eftersom de inte tillhandahåller med barnvårdscentral, BVC.

Det framgår efter en genomgång av alla länets vårdcentraler som Västra Götaland primärvårdskontor gjort. Totalt påtalas allvarliga brister hos sex vårdcentraler i länet.

– De har fått ett brev med information om att vi kommer göra ett avdrag på deras ersättning, säger Rose Marie Nyborg som är chef på VG primärvårdskontor, om vad som nu kommer hända med de vårdcentraler som inte tillhandahåller med BVC.

Alla fem vårdcentralerna tillhör vårdföretaget Allemanshälsan. Det är deras vårdcentraler i Frölunda, Jungfruplatsen, Gamlestaden, Nya varvet och Kyrkbyn som kommer bli av med två procent av de pengarna de fått från regionen för sina listade patienter sedan de öppnade i oktober.

– Den ersättning som ges till alla vårdcentraler är ju för att tillhandahålla hela det här åtagandet, de har ju därmed fått pengar för att tillhandahålla också BVC, men det har de inte gjort, säger Rose Marie Nyborg.

På två av vårdcentralerna - de i Nya Varvet och Kyrkbyn - har det redan innan det här beskedet beslutats att vårdcentralerna ska läggas ned, eftersom ägarna bedömt att de inte haft tillräckligt många patienter. Om inte BVC nu fixas till de andra tre så kommer regionen stänga dem om två månader.

– De krav och villkor som gäller har funnits fastställda sedan i april förra året, säger Rose Marie Nyborg.

– Här har inte funnits några otydligheter om kravet över huvud taget, fortsätter hon.

Farshad Tahmasebiepour, vd på Allemanshälsan, anser att företaget uppfyllt kraven som han har uppfattat dem. Men i torsdags kväll hade han ännu inte sett brevet från primvårdskontoret.

– När vi får se det ska vi ta ställning till det och agera, säger han.

Genomgången som primärvårdskontoret nu har gjort av regionens 205 privata och offentliga vårdcentraler gjordes för att kontrollera om vårdcentralerna uppfyller de mest grundläggande kraven för att få bedriva verksamhet.

I hela länet är det bara ytterligare en som anses ha allvarliga brister. I det fallet är det en vårdcentral i Västra Frölunda där man fått ersättning både från primärvården och från den nationella taxan, vilket är otillåtet. Rättas inte det felet till kommer regionen stänga vårdcentralen redan om en månad.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".