Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny reningsprocess ger renare hav

Publicerat torsdag 3 juni 2010 kl 16.58

Ny reningsprocesser på Ryaverket ska ge renare hav. En satsning på 650 miljoner kronor har gett 18 nya bassänger och en rekordstor skivfilteranläggning för att rena vårt avloppsvatten ännu mer från fosfor och kväve.

– Vi har tagit höjd både för att kunna rena mer vatten och för att kunna rena lite längre än vad nuvarande miljökrav är. Så att vi har byggt lite för framtiden också, säger Stig Hård, VD för drivande bolaget Gryab. 

De nya delarna i reningsverket blir slutet på reningsprocessen som därmed blir längre och rensar ut fler och mindre giftiga partiklar. Gryabs utvecklingschef, Ann Mattson, tog med Västekot på en rundtur genom de nya delarna. Hon startade vid de nya bassängerna som gör vattnet ännu renare från kväve. 

– Det är 18 jättestora bassänger. De är åtta meter breda, åtta meter långa och tio meter djupa. Och det är en stor omrörare i mitten av bassängen som blandar om de här små plasbitarna - de ser ut som små makaronibitar eller pastasnäckor som åker runt, och på dem sitter bakterierna. Det är själva bakterierna som renar avloppsvattnet, säger Ann Mattson. 

Som sista del i reningen passerar vattnet den nya skivfilteranläggning som byggts i ett stort glashus. 32 stora rektangulära plåthuvar döljer runda trummor med dukar som fångar upp partiklar större än 0,015 centimeter när vattnet trycks igenom. 

– Det här blir den första riktigt stora anläggningen på ett riktigt stort reningsverk i världen, berättar Ann Mattson. 

Så vad innebär det då för miljön att minska utsläppen av kväve och fosfor? 

– Varje minskad tillförsel av kväve och fosfor till havet innebär ju mindre övergödning och mindre problem med tillväxt i havet, förklarar Ann Mattson. 

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".