Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Avenykorvkiosk kan k-märkas

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 14.11
Många vill bevara den rivningshotade Jonsborgs Korvkiosk på Avenyn. Foto: Maria Wendehög/SR.

Det finns fortfarande en strimma hopp att den rivningshotade Jonsborgs korvkiosk på Avenyn kommer att bevaras. Idag hade Länstyrelsen ett första möte för att diskutera en eventuell k-märkning av kiosken.

Lena Emanuelsson som jobbar som antikvarie på länstyrelsens kulturmiljöenhet, berättar vad som krävs för att korvkiosken skulle blir erkänd som kulturminnesmärke.

– Dels så ska den ha särskilda kulturhistoriska värden som den korvkiosk den är. Och då får man kanske se över andra typer av kioskbyggnader och göra ett slags jämförande studier där. Sedan får man titta på platsens historia och dess värden och kioskens betydelse i olika sammanhang.

Det är en lång och krävande process innan man kan byggnadsminnesförklara en fastighet. Och hur det kommer att gå för Jonsborgs korvkiosk blir inte klart förrän någon gång i höst.

Men det är fastighetsägaren HIGAB som har sista ordet - säger de nej så kommer Länstyrelsen inte gå vidare med byggnadsminnesförklaringen av gatuköket.

– Jag tror att det bli svårt att genomdriva en byggnadsminnesförklaring om inte fastighetsägaren själv är beredd att förvalta kiosken på det långsiktiga sättet som byggnadsminnesförklaring innebär.

Jonsborgs korvkiosk räddades 2003 av göteborgarna med Göran Johansson i spetsen. Och Göteborgarna har inte ändrat sig de vill ha kiosken kvar.

Så här säger Gabrielle Nilsson om rivningsplanerna.

– Det vore ju väldigt tråkigt. Eftersom jag är vegetarian så för mig är det ett ypperligt ställe mitt i stan där man kan tillgodose många olika människors behov.

Så du tycker inte att det är rätt att göra sig av med kiosken?

– Nej, det tycker jag inte. Den ska vara kvar, helt klart.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".