Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SD sparar in på invandring och SDN

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 17.32

Sverigedemokraterna i Göteborg presenterade idag sin skuggbudget men udden klart riktad mot invandrare. För att få loss pengar till sina prioriterade områden äldreomsorg, förskola och skola vill man skrota stadsdelsnämnderna och ta emot högst 100 flyktingar per år.

Mikael Jansson är Sverigedemokraternas ende ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige. Han antar att en avveckling av stadsdelsnämnderna skulle spara 19.7 miljoner kronor.

– I vårt Göteborg så avskaffar vi stadsdelsnämnderna och inför centrala förvaltningar och kan frigöra ganska stora belopp. Vi har ju inte tillgång till kommunstyrelsens utredningstjänst så vi kan inte räkna på de beloppen exakt men vi förmodar att det är stora belopp.

Dessutom vill Sverigedemokraterna ha ett generellt sparbeting på en halv procent på gamla SDN och 3 procent på övrig verksamhet för att kunna ge tre lika delar - 108 miljoner kronor - extra till äldreomsorgen, förskolan och grundskolan och även ha fler ordningsvakter på gatorna.

En de åtta nämnderna som skulle bildas istället för stadsdelsnämnderna är något helt nytt: en assimilerings- och återvandringsnämnd

– Den ska syssla med att hjälpa till med återvandring. De om vill återvandra ska anmäla sig på det kontoret och få hjälp av folk som har kontakt i olika länder. Så att man kan sättas i boende och i arbete efter en återvandring.

Så här i Sverige ska man alltså veta hur arbetsmarknaden ser ut i Irak eller Somalia till exempel?

– Svar: ja.

Tror du att det är många som flytt från krig som vill återvandra?

– Det är många som vill återvandra och det är ett problem att Sverige har en väldigt dåligt återvandringspolitik.

Västekot vet inte hur Sverigedemokraterna fått fram sina siffror men genom försämringar för invandrare skulle Göteborgs stad på ett år spara 190 miljoner kronor.

Att dra in på modersmålsundervisningen tros ge hela 80 miljoner kronor, att skicka hem invandrare besparar Göteborg 10 miljoner och om man dessutom endast ger en fristad för 100 personer med flyktingstatus så skulle det ge 100 miljoner extra.

– Det är ganska stora pengar, definitivt, konstaterar Sverigedemokraternas ledare i Göteborg Mikael Jansson.

 Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

>>

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".