Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fartyg vapen i jakten på algblomning

Publicerat tisdag 8 juni 2010 kl 06.00
TransPaper heter fartyget som ska samla information om Östersjön nonstop. Foto: SMHI

Hur varmt är det i havet och när kommer nästa algblomning? Det är några av de frågor som forskare på SMHI i Göteborg nu ska få svar på tack vare mätningar som görs var 20:e sekund.

Bengt Karlson, marinbiolog vid SMHI:s oceanografiska enhet i Göteborg är med och leder projektet.

– Vi kan tala om att nu är det stor risk att det blir algblomning, sen tack vare att vi kan ta vattenprov och kolla på plankton i mikroskop också, så kan vi säga ja, det är den här giftiga arten.

I ett samarbete mellan SMHI, Finlands miljöcentral och rederiet Transatlantic har forskare placerat en Ferrybox på ett handelsfartyg som åker mellan norra Finland, Lübeck i Tyskland och sen till Göteborg. Ferryboxen mäter bland annat mängden växtplankton, salthalten, temperaturen och syrehalten på tre meters djup i vattnet. Mätningarna görs var 20:e sekund, i vanliga fall görs liknande mätningar ungefär en gång i månaden. Under resans gång kan den de digitala mätningarna sen kompletteras med vattenprover.

Men det är inte helt nytt, finska och estniska forskare har jobbat på samma sätt i ungefär 15 år. Men den nya ferryboxen, mäter inte samma områden som dom finska och estniska skeppen, säger Bengt Karlson.

– Skillnaden är framför allt att vi täcker Bottniska viken helt och hållet och sen täcker vi andra delar av Östersjön och Kattegatt som vi inte har mätningar från tidigare.

Fördelen med de täta mätningarna är att man märker av processer som sker snabbt i vattnet, till exempel algblommningar som annars upptäcks med hjälp av satelliter.

- Mot slutet av blomningarna flyter de upp och det är då vi kan se dem med hjälp av satellit men i och med mätningarna kan vi se tidigare när det börjar bli dags för en större algblomning som kan vara problematisk, säger Bengt Karlson.

Men än så länge har de inte sett några tecken på någon kommande algblomning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".