Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förälder besviken på bemötande på BB

Publicerat fredag 11 juni 2010 kl 11.36

Många föräldrar till barn med Downs syndrom upplever ett dåligt bemötande från vården. Veronica Hallberg från Göteborg är en av dem. Veronica känner att hon bemöttes med osäkerhet och enbart negativ information när hon födde sin dotter Kajsa.

– Man behöver ju fångas upp på flera sätt än med bara information. Man hade behövt ha mer medmänsklighet och inte bara kalla fakta då, säger Veronica Hallberg.

Kajsa, en glad sprallig 3,5-åring, föddes på Östra Sjukhuset i Göteborg. Men bemötandet från personal initialt blev allt annat än Veronica Hallberg hade önskat. Hon kände att hon möttes av osäkerhet när hon skulle få beskedet såsom när hon efter uppvaknandet efter kejsarsnittet frågade sköterskan om hennes nyfödda barn mådde bra.

– Då bara hasplade hon ur sig att vänta så ska du få prata med din man och sen sprang hon ut ur rummet. Och då började ju min hjärna snurra kring om barnet inte levde och jag målade upp det värsta scenariot man kan tänka sig. Paniken kom över mig och det var fruktansvärt.

Dessutom fick familjen en informationsbroschyr kring Downs syndrom som Veronica säger bara innehöll information kring alla olika sorters hälsoproblem som Kajsa kunde drabbas av i framtiden och inget om hennes möjligheter.

– Så det var en riktig käftsmäll att läsa det där bladet. Jag blev helt kall och man funderar på vad man har för framtid och om vi ens har någon framtid över huvudtaget.

Vad tycker du saknades i broschyren?

– Värme och det positiva.

2002 kom en avhandling vid Uppsala universitet som visade att många föräldrar till barn med Downs Syndrom delar Veronicas upplevelser i den svenska vården och att bemötandet är viktigt.

På Östra sjukhuset där Kajsa föddes säger Anneli Falk, Vårdenhetschef på förlossningskliniken att det är svårt för henne att kommentera detta då det hände för ett par år sedan, men att hon beklagar i en skriftlig kommentar Veronicas upplevelse och säger att sjukhuset ständigt jobbar för att ha ett så gott bemötande som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".