Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Blir av med stugan men får ingen ersättning

Publicerat onsdag 16 juni 2010 kl 06.57
1 av 11
2 av 11
Stina Hermansson framför sin stuga i Sävenäs. I bakgrunden koloniföreningens ordförande Magnus Andersson. Foto: Jonas Franzén/SR.
3 av 11
4 av 11
5 av 11
6 av 11
Nina Stenkvist.
7 av 11
8 av 11
9 av 11
10 av 11
11 av 11

Koloniområdet nere vid järnvägsspåren vid Sävenäs, där det i dag ligger över 100 stugor, kan komma att rivas redan efter nästa sommar. Men någon ersättning till de som tvingas riva eller flytta sina stugor, det kommer inte Trafikverket som äger marken att betala.

Stina Hermansson köpte en stuga på koloniområdet vid järnvägsspåren förra året.

– Att kunna gå ut i solen på morgonen, det är helt fantastisk, säger hon.

Stugan är gul och har ungefär 35 kvadratmeter golv. Potatisen utanför är satt något för sent och ängsblommorna har hunnit inte ta sig än. Några meter bort ligger det räls.

– Nu kommer tåget, säger Stina Hermansson.

Det bullrar.

– Det är ganska tät trafik, det låter ju mycket här på baksidan, säger hon efter att tåget passerat.

Man vänjer sig, säger folk som jag träffar här. Läget mellan spåren har också en fördel. Tillsammans med att stugornas standard är relativt låg (de har till exempel inte el) och att hotet om uppsägning alltid legat mer eller mindre nära, så är stugorna här billigare än på andra ställen i stan. Stina Hermansson betalade 10 000 kronor för sin.

– Det är inte många av de som har stuga här som kommer kunna köpa sig något annat, säger hon.

Men i sommar kommer Stina och de andra kunna bo här, troligen nästa sommar också, men sedan är det antagligen slut. Allt ska rivas eller flyttas bort. Exakt hur och när det ska gå till bestäms av arrendenämnden, men klart är att området behövs till annat.

– Vi behöver det här området för uppställning av tågtrafik, säger Bengt Rydhed på som är ställföreträdande regionchef på Trafikverket och berättar att det kommer börja byggas på platsen så snart koloniområdet är borta.

– Vi har redan en stor brist på uppställningsspår, säger han.

Det var på 20-talet som järnvägen lät sina anställda hyra området för att odla, till dess att myndigheten behövde marken till annat. Nu snart hundra år senare finns här över hundra stugor som folk här lagt både tid och pengar på. Men på Trafikverket säger man att man inte kan hjälpa kolonisterna, varken med pengar eller med att hitta någon ny mark.

– Det är ingår inte i vår verksamhet att jobba på det sättet, säger Bengt Rydhed på Trafikverket.

Men kolonisten Nina Stenkvist tycker att Trafikverket borde hjälpa till.

– De har ju en gång upplåtit marken till oss och vi har förvaltat den väl. Då tycker jag att man borde kunna få någon form av hjälp när man blir avhyst, säger hon.

Jonas Franzén
jonas.franzén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".