Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort intresse för somalisk kultur

Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 17.49
Margareta Borgenfalk övar somaliska fraser för att bättre kunna förstå sina somaliska elever på SFI. Foto: Anna Nyström/SR Örebro.

En unik kurs på universitetet om somalisk kultur, samhälle och språk lockar fler studenter än man kan ta emot. Kursen drivs på distans från Göteborgs universitet och flera av deltagarna finns i Örebro.

Margareta Borgenfalk är en av de som valt att studera somalisk kultur, samhälle och språk på distans. Hon bor i Örebro där hon jobbar som lärare i svenska för invandrare.

– Nu tränar jag så gott jag kan på de få fraser jag har lärt mig, och försöker lära mig en ny fras varje dag. Men det är svårt, mycket svårt, säger hon.

Men Margareta har bestämt sig. Hon tänker lära sig somaliska. Bakom sig har hon 7,5 poäng i somalisk kultur och samhälle som hon nu bygger på med språkstudier. En tuff utmaning som hon delvis tar sig an på grund av sitt jobb.

– Jag har jobbat som SFI-lärare i tio år, och tänkte att jag skulle vilja känna hur det känns att inte förstå ett språk, att vara i mina elevers position. Det är en väldigt utsatt position, man känner sig dum, generad och naken.

Och nu när hon kämpar med sina somaliska fraser, vet hon hur det känns. En lärdom som hon tror att både hon och hennes elever har nytta av när de ska lära sig varandras språk. När hon lärt sig mer, kommer hon dessutom kunna jämföra de båda språken, vilket också är en fördel som språklärare.

– Och så hoppas jag förstås kunna åka till Somalia en dag, och prata somaliska där, säger Margareta. Det vill jag absolut.

Men det är inte bara svenskar som läser somaliska på distans på Göteborgs Universitet. Kursen är populär också bland personer med somaliskt ursprung, berättar Kenadid Mohamed som undervisar på kursen, som är unik i Norden.

– Somalier som är födda i Sverige, som inte har kontakt med sin kultur och sitt språk får möjlighet att lära sig från grunden hur det fungerar i Somalia, förklarar Kenadid Mohamed. De får lära sig vad som skiljer somaliers sätt att bete sig jämfört med svenskars.

Kenadid Mohamed tror att kurserna om somalisk kultur, samhälle och språk kan leda till att fler får förståelse för hur somalier tänker.

– För språket är ett tankesätt, säger han. Det jag uttrycker i språket är det jag tänker och förstår man språket och kulturen, så förstår man också människan bättre, avslutar Kenadid Mohamed.

Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".