Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mat klimatmärks

Publicerat fredag 18 juni 2010 kl 14.32
Basilika och annan växthusmat ska klimatmärkas. Foto:Tomas Oneborg/Scanpix

En ny klimatmärkning för livsmedel introduceras i dagarna. Först ut blir växthusgrönsaker och mjölk från utvalda gårdar. Certifieringen är viktig eftersom matproduktionen ligger bakom en stor del av världens utsläpp av växthusgaser.

Detta enligt mat- och klimatforskaren Christel Cederberg från Halland som varit med och tagit fram klimatmärkningen.

– Om vi tittar på dom totala utsläppen i hela världen, så kan man räkna med att matproduktionen, hela kedjan med transporter och avfallshantering, ligger någonstans mellan 25 och 35 procent av alla utsläpp. Så vill vi komma till stora utsläppsminskningar går det inte att lämna matkedjan utanför i det här arbetet.

Det har tagit tre år för organisationerna Krav och Svenskt Sigill att arbeta fram reglerna för klimatmärkt mat. De som odlar växthusgrönsaker, till exempel, måste gå över till uppvärmning med förnybar energi.

Och en klimatmärkning kan få betydelse och är ett bra tillskott, tycker grönsaksodlaren Mikael Jidenholm:

– Det kan jag välkomna, för det behöver ju hända någonting här. Det är jätteviktigt att någon tar initiativ, det har man känt länge att det behövs.

Inger Söderström
inger.soderstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".