Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kurs för diplomerade världsäljare

Publicerat fredag 18 juni 2010 kl 17.39

Diplomerad Världssäljare- det kan man kalla sig om man genom gått den tvååriga yrkesutbildningen som startar i Göteborg i höst och är tänkt för arbetslösa invandrare med sälj-erfarenhet.

Bakom utbildningen står Vuxenutbildningsförvaltningen, Marknadsföreningen i Göteborg och utbildningsföretaget Eductus där Marijana Smilevska är områdeschef.:

– Mycket kommer att handla om att kunna prata över gränserna i mötet med andra kulturer. Att undvika misstag och missförstånd och kunna nå fram och skapa ett lyckat möte genom att skapa bra relationer med andra människor.

20 miljoner kronor har satsats i projektet vars syfte är att integerera arbetslösa invandrare som tidigare arbetet som säljare eller marknadsförare.

Pengarna kommer dels från Europeiska socialfonden och dels från Göteborgs stad och Arbetsförmedlingen.

120 personer ska nu rekryteras till utbildningen, 98 personer till en mer säljinriktad kurs och 22 till en kurs inriktad på marknadsföring.

För att kunna gå kurserna krävs att man är född utomlands och är inskriven hos arbetsförmedlingen och har rätt till aktivitesstöd och har erfarenhet av försäljning och marknadsföring.

Men vilken erfarenhet man har spelar mindre roll. Knallemarknadsförsäljare är lika välkomna som försäljningschefer.

– Det räcker att man har med sig någon form av erfarenhet, säger Marijana Smilevska. Det viktigaste är att man har drivet och så hjälper vi till med resten.

Och Kristina Cohn Linde som är vd för Marknadsföreningen i Göteborg säger att näringslivet måste få in fler invandrare i företagenn.

– Homogenitet ger ingen kreativitet och det här är för att utveckla näringslivet och berika människor med ny kunskap. Om du sitter i näringslivsgrupper och i olika typer av nätverk, tycker samma saker och har samma bakgrund och agerar på samma sätt så händer inget nytt.

Det här är ett sätt att utveckla näringlivet, säger Kristina Cohn Linde.

Petra Dahlberg
petra.dahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".