Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Socialstyrelsen kritiserar

Akutjournaler skrivs ut för sent

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 05.41
1 av 2
2 av 2
Akutjournaler skrivs ut senare än Socialstyrelsens gräns på två dygn

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset blir akutpatienters journaler liggande långt över Socialstyrelsens maxgräns på två dygn.

Socialstyrelsen har tidigare kommit med kritik vilket lett till att högarna arbetats ner, men nu väntar tusentals dikterade journaler återigen på att skrivas ut vilket enligt Socialstyrelsen innebär risker för patienterna.

Till exempel kan det saknas information när en journal blir liggande efter ett besök och patienten kommer tillbaka strax efteråt då tillståndet blivit värre, eller när en journal som exempelvis innehåller en remiss inte blir prioriterad tillräckligt högt.

På Drottning Silvias barnsjukhus är man däremot lugn, Eira Stokland är verksamhetschef för sekreteraravdelningen där.

– Jag tror att vi kommer att vara i fas med även de lågprioriterade diktaten senast i mitten av juli.

Den läkarsekreterare som Västekot pratat med visste inte exakt hur många diktat som ännu inte var utskrivna, men när vi ringde skrev hon just ut ett som var två veckor gammalt.

– Jag är aldrig nöjd att vi inte uppfyller 48-timmarsmålet, för det ska vi göra, men vi har ett prioriteringssytem efter medicinska kriterier. Så den journal som sekreteraren satt och skrev på var med största sannolikhet en lågprioriterad journal, säger Eira Stokland.

Henrik Almgren är verksamhetschef på barnakuten på Drottning Silvias barnsjukhus. Han säger sig inte bli orolig av att journalskrivandet har halkat efter så mycket som två veckor.

– Men det är ju aldrig bra med en kö, och det finns alltid risker med köer. Samtidigt har vi ett internt kvalitetssäkringsarbete med prioritering av diktat. I den normala situationen är det absolut ingen risk för patientsäkerheten.

På Drottning Silvias Barnsjukhus är alltså vare sig barnakutens verksamhetschef eller verksamhetschefen för läkarsekreterarna speciellt oroliga för att de journaler som skulle skrivits för nästan två veckor sedan fortfarande ligger orörda, detta trots återkommande kritik från Socialstyrelsen.

Senast för ett år sedan ställde Socialstyrelsen krav på att journalskrivningen måste komma ikapp och fortsättningsvis inte halka efter.

Nu säger alltså ansvariga på sjukhuset att de inte är nöjda med att inte uppnå Socialstyrelsens krav på max två dygn, men att ett prioriteringssystem gör att en kö inte blir något problem för patientsäkerheten.

Carina Forsberg är enhetschef på Socialstyrelsens tillsynsenhet i Göteborg, och hon delar inte alls sjukhusets syn på riskerna.

– En patient kanske söker en akutmottagning och man kanske bedömer tillståndet som inte så allvarligt, och man prioriterar inte det diktatet. Patienten kan sedan bli sämre och komma in igen, och då har man inte tillgång till de uppgifter som man behöver för att göra den förnyade bedömningen.

Eller kan det hända som det hände den tjej som kom in med sin mamma efter att ha upptäckt blod i urinen. Så här skriver Socialstyrelsen om det fallet.

"Det beslutades att patienten skulle följas upp på urologmottagningen och att remiss skulle skickas dit. Då ingen kallelse till urologmottagningen kom, ringde modern efter tre veckor för att kontrollera vart remissen tagit vägen. Modern informerades då om att de skrivande sekreterarna låg efter med sitt arbete och remisssen inte var skickad till urologmottagningen."

Verksamhetschef Eira Stokland kan inte garantera att det här inte kommer att hända igen.

– Vi tar Socialstyrelsens direktiv på högsta allvar, och vårt mål är absolut att ha diktaten utskrivna inom 48 timmar. Vi har haft toppar de sista månaderna där vi har haft ett väldigt högt inflöde. Jag hoppas att det inte ska hända igen, men jag kan inte säga att det inte kommer göra det om diktat blir liggande.

Topparna är inte något fenomen bara i år, utan Socialstyrelsen har tittat på det här bland annat 2008 och såg att det även då var många outskrivna diktat.

– Vi gör vårt bästa och vi har inte de resurserna att vi kan gå med en överkapacitet.

Carina Forsberg på Socialstyrelsen tycker inte att toppar är en ursäkt.

– Det blir inte okej att bygga upp köer när det gäller omhändertagandet av de akuta patienterna. Sjukhusen måste ha planer för vad man gör när journalerna blir liggande i två veckor eller mer.

Carina Forsberg ser även problem med prioriteringssystemet eftersom det inte alltid fungerar som det ska.

– När vi är ute och tittar på de här sakerna så brukar vi fråga sekreterarna just om prioriteringarna missas, och då kan de flesta sekreterarna på akutmottagningarna berätta att man glömmer att göra de rätta prioriteringarna. Då kan man säga att systemet är bräckligt.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".