Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Migrationsverket ändrar sig

Lulia får stanna i Sverige

Publicerat tisdag 22 juni 2010 kl 06.30
Lulia och hennes föräldrar får stanna i Sverige. Foto: Lasse Edfast/SR

Nio månader gamla Lulia utvisas inte till Gaza. Efter att Sveriges Radio uppmärksammat fallet har Migrationsverket nu kommit fram till att det finns nya omständigheter som gör att hon och hennes familj får stanna.

–  Jätte, jättebra, mitt barn ska få leva i Sverige, säger Lulias pappa Jehad Abousalah efter att han fått beskedet i går.

Men vägen hit var lång, och för bara några veckor sedan var det en betydligt mindre hoppfull Jehad som just hade fått avslag på en ansökan, ett beslut som inte skulle gå att överklaga:

–  Jag vet inte varför de skriver att inga barn ska skickas till Gaza, men så skickar de min Lulia till Gaza.

Vad tror kommer att hända i Gaza?

–  Döden. Hamas. Döden.Om Jehad skulle skickas tillbaka till Gaza var han rädd för att han och hans familj skulle dödas av Hamas som styr landet, detta eftersom Hamas misstänker att Jehad orsakat en bilolycka utanför hans hus där en hamasmedlem dog.

Jehad och hans fru flydde alltså till Sverige, där de födde sin dotter Lulia. När de sökte om uppehållstillstånd fick de avslag, men i april gjorde Migrationsverkets rättschef Michael Ribbenvik ett så kallat rättsligt uttalande där han sa att Sverige inte bör skicka barn till Gaza eftersom situationen där är så dålig.

Jehads hopp väcktes återigen, men dog snabbt eftersom Migrationsverket fortfarande inte kunde bevilja uppehållstillstånd. En domstol hade redan beslutat att familjen skulle lämna Sverige, enligt Michael Ribbenvi, rättschef på Migrationsverket.

–  Omständigheter som varit kända för domstolen när de fattat sitt beslut kan vi inte ändra på. Så systemet gör att det blir en väldigt märklig situation där vi i vår första grundprövning kan komma till ett beslut, och domstolen i en senare prövning kan komma till ett annat beslut, och vi kan inte riva upp domstolens beslut om vi tycker det är fel. Det kan vi bara göra om det finns nya omständigheter, och omständigheterna i Gaza var väl kända för domstolen.

Det Domstolen beslutat skulle alltså stå fast, om det inte framkom några nya omständigheter. Nu har Michael Ribbenvik och Migrationsverket grävt fram dessa nya omständigheter i en sekretessbelagd rapport från 10:e juni i år, och familjen får alltså stanna. '

– Det gäller den praktiska möjligheten att återvända, vi har tittat på detta ur ett barnperspektiv, tittat på de umbärande som barn måste utstå för att ta sig in till Gaza, säger Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik.

Vet du om det finns andra barn som är i samma situation - alltså där domstolen tar ett beslut innan ni kom med er nya bedömning den 1 april?

– Det jag känner till så finns det tre familjer. Det kan finnas fler men det har inte kommit till min kännedom.

Kommer det att göras samma bedömmning så att dom också får stanna?

– Det har redan tidigare blivit ett bifallbeslut i ett av dom här familjerna, sen finns det här ärendet, sen finns ytterligare ett som är inhiberat, alltså genomförandet av verkställigheten av avvisningen är stoppat och vi tittar på ärendet igen, säger Mikael Ribbenvik.

I Göteborg ska Jehad börja sitt liv på nytt.

–  Jag hjälpa mitt barn. Min fru är gravid med vårt andra barn. Lulia ska få leka med ett syskon.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".