Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alger växer av läkemedel i avloppet

Publicerat tisdag 12 oktober 2010 kl 11.13
Algerna ökar med 30 procent när substanser från olika läkemedel blandas i avloppet. Foto: Lars Hallberg/SVT.

Mikroalgerna i våra vattendrag växer kraftigt på grund av attt att flera låga koncentrationer av olika kemikalier, som exempelvis läkemedel, samverkar. Vilket dagens miljöriskbedömning inte tar hänsyn till.

Var för sig visar inte kemikalierna någon större effekt på naturen, men Sara Brosché vid Göteborgs Universitet har i sin forskning kommit fram till nästan 30-procentiga ökningar av alger genom denna samverkan.

--Normalt sett är det inte bara en substans eller ett läkemedel som dessa olika organismer nutsätts för för utan det är en blandning av olika ämnen. Det är det största problemet idag att miljöriskbedömningen bara tar hänsyn till ett ämnen i taget, säger hon.

Hur kan det då se ut?

– I exemplevis Ryaverkets avlopp här i Göteborg hittar man 15-20 olika läkemedelssubstanser. När de rinner ut i Göta Älv blir alger och bakteriet utsatta för dess 15-20 tillsammans, säger Sara Brosché.

Vad kan man använda dina resultat till?

– Det är ett exempel på att det finns en svaghet i miljöriskbedömningen idag. Det underbygger något som redan påtalats förut, det är ännu en liten pusselbit, menar hon.

Var är vattnet som sämst här i göteborgsområdet?

– I Sverige har vi relativt fina vatten om man jämför med övriga Europa. Men i närheten av stora städer är det mycket avlopp och ju fler människor som är kopplade till avloppen desto mer läkemedel blir det i vattnet, avslutar Sara Broché.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".