Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Volvo CE förnekar mutbrott

Publicerat onsdag 20 oktober 2010 kl 06.45
"I vår förundersökning har man nekat till brott"
(1:44 min)
Bild från Volvo Construction Equipmenti Eskilstuna som tillverkar last- och anläggningsmaskiner Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Det är nya turer kring Volvo CE och anklagelserna om mutor till Saddam Hussein under den tid som Förenta nationerna, FN, hade sanktioner mot Irak.

Volvo riskerar att hamna i amerikansk domstol för att ha brutit mot ett förlikningsavtal med landets myndigheter. Avtalet gäller Volvo och misstankarna om att företaget mutat Saddam Husseins regim.

I den pågående förundersökningen om grovt sanktionsbrott förnekar dotterbolaget Volvo CE att man har mutat den irakiska regimen för att få kontrakt i landet.

Men för några år sedan betalade Volvo cirka 20 miljoner dollar i böter till amerikanska myndigheter för sanktionsbrott. Där man även förband sig att inte förneka anklagelser om sanktionsbrott.

Nils-Eric Schultz är statsåklagare på riksenheten mot korruption.

– Men i vår förunderundersökning har man nekat och det vill jag informera amerikanerna för att se ifall det är förenligt med avtalet.

Vad kan det betyda?

– Det finns ett vilande åtal mot Volvo i en domstol i USA och om amerikanerna, som jag tolkar det, får information om att Volvo inte tagit de åtaganden enligt avtal, finns risken att det kan bli föremål för en domstol i USA.

Förundersökningen mot Volvo om grovt sanktionsbrott påbörjades 2006 efter att det kommit fram misstankar att företaget gjort affärer med Irak trots att det funnits FN-sanktioner som då förbjud handel med landet.

Företaget ska ha betalat den dåvarande regimen 20 miljoner kronor för att få ett kontrakt gällande 145 hjullastare och 43 väghyvlar.

Till amerikanska myndigheter har Volvo, genom avtal, förbundit sig att aldrig neka att man betalat mutor till Irak. Något som nu, enligt Nils-Eric Schultz ska ha hänt. Och som kan leda till konsekvenser för företaget.

– Eftersom man redan ålagt Volvo att betalat 19,6 miljoner dollar, vilket i svenska mått är väldigt mycket, kan jag tänka mig att en domstolsprocess kan leda till något allvarligt för Volvo.

På Volvo är man inte informerad om det eventuella avtalsbrottet.

– Vi har inte fått information om att vi skulle har brutit avtalet. Detta är uppgifter som tydligen åklagaren har kommit med men mer än så vet vi inte, säger Mårten Wigforss, presschef på Volvo.

Samir Bezazzi
samir.bezazzi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".