Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvinnoenhet riskerar nedskärningar

Publicerat torsdag 21 oktober 2010 kl 05.26
"Jag tror att en del inte skulle söka vård"
(1:32 min)
Martin Dickson (psykiater), Monica Tisell (kurator), Eva Tomasits (sjuksköterska) och Inkeri Jerrelid (psykolog) är oroliga för kvinnoenhetens framtid. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Kvinnoenheten i Göteborg, för psykiskt sjuka kvinnor med missbruk riskerar kraftiga nedskärningar. Psykologen på kvinnoenheten är nu rädd för att många kvinnor då inte vågar söka hjälp.

Beroendekliniken, som kvinnoenheten ingår i, tänker av besparingskäl dra ner just på kvinnoverksamheten. Men först om ett par veckor får kvinnoenheten veta vilka neddragningarna blir och om man kan vara kvar i sina lokaler.

– Jag tror att en del av våra kvinnor faktiskt inte skulle söka vård och skulle ha mycket svårt att komma till behandling om de riskerar att möta män i väntrummet, säger Inkeri Jerrelid, Psykolog på kvinnoenheten.

Kvinnoenheten i Olskroken är litet av en fredad kvinnlig zon - flertalet av de 330 kvinnor som får behandling där kommer från svåra familjeförhållanden, många med övergrepp i tidig ålder och misshandel

De har just sökt sig dit för att slippa besöka drogmottagningar där de flesta är män. Män som kan väcka många svåra minnen.

Det förtroende och samarbete man byggt upp kan raseras, tror sköterskan Eva Tomasits

–Vi har ju ett helhetstänkande när det gäller behandlingen av kvinnor här. Vi vet ju ännu inte hur det blir men och det istället skulle bildas ett team med färre anställda än i en enhet så riskerar vi ju att tappa olika kompetenser och professioner, säger Eva Tomasits.

På kvinnoenheten finns bland annat följande professioner: psykiater, psykolog, kurator, sjukgymnast, sjuksköterska och arbetsterapeut. Totalt 17 anställda.

För många traumatiserade kvinnor sätter sig det onda i kroppen och för det finns alltså sjukgymnaster.

– Man kan ha mycket problem med smärta, säger psykologen Inkeri Jerrelid. Eller man kan ha mycket svårt att helt enkelt acceptera och tycka om sin kropp. Många känner äckel över den och vad den varit med om.

Verksamhetschefen på beroendekliniken Ann-Gerd Melin säger att verksamheten ska vara kvar fast kanske inte i samma omfattning.

Efter att i åratal ha skurit i andra drogmottagningars verksamhet går det inte längre för då kan man inte göra ett fullgott arbete. Utan då får kvinnoenheten dra ner.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".