Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Göteborg energi vann strid om stadsgas

Publicerat torsdag 21 oktober 2010 kl 16.40
"Tingsrätten gick på Göteborg energis linje"
(1:38 min)

Göteborg energi blir inte skyldiga att ersätta fastighetsägare för omställningen från stadsgas till el. Det beslutade Göteborgs tingsrätt idag.

Magnus Ersman är näringspolitisk chef på Fastighetsägarna.

– Tingsrätten har helt gått på Göteborg energis linje, att det inte finns något avtalsförhållande mellan parterna och finns det inget avtalsförhållande så finns det ingen grund för skadestånd, säger han.

Men är det relevant att det inte fanns ett avtal?

– Det är inget konstigt i sig, det finns flera områden i samhället där det inte finns skrivna avtal, men där det ändå råder avtalsliknande förhållanden. Men självklart bör det finnas ett avtalsrådande förhållande mellan en hyresvärd och en gasleverantör, eftersom det är omöjligt för en hyresvärd att leverera gas till en hyresgäst om inte gasbolaget levererar gas till hyresvärden.

Det var för fem år sen som Göteborg Energi beslutade att fasa ut leveransen av stadsgas i Göteborg. Detta innebär att spisar och andra värmesystem behöver bytas ut i cirka 10 000 lägenheter.

Göteborg energi har inte velat ta på sig hela kostnaden för ombyggnationerna, vilket ledde till att Fastighetsägarna tillsammans med bostadsbolagen HSB och SBC stämde Göteborg Energi. Dagens dom innebär att majoriteten av kostnaderna nu får bäras av fastighetsägarna själva.

Bengt Göran Dahlman på Göteborg energi menar att det inte är något nytt.

– En del i den här problematiken, är att många fastighetsägare under årens lopp har lämnat stadsgasen. Så vi kom in i den situationen att vi hade väldigt få kunder kvar som kunde bära verksamheten kring stadsgasnätet. Det är mängder av fastighetsägare som har gjort det här själva på egen bekostnad innan.

Stadsgasen, som har funnits i göteborg sen 1847, stängs av den 31 december i år.

Daniel Breece
daniel.breece@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".