Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ilias hamnade på sjukhus efter Fas 3-jobbet

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 10.57
"De skickade mig direkt till ett kök"
(2:08 min)
Ilias lovades jobb på ett äldreboende, men hamnade som diskare i ett storkök. (Bilden har ingenting med personen i reportaget att göra.) Arkivfoto: Scanpix.

Ilias lovades en lugn och meningsfull sysselsättning på ett äldreboende, i jobb- och utvecklingsgarantin Fas 3. En sysselsättning som slutade med att han tvingades besöka sjukhuset.

– De sa till mig att jag skulle vara på ett äldreboende och hjälpa gamla människor. Ett lätt arbete då jag har problem med hälsan. Men första dagen skickades jag direkt till ett storkök med flera hundra lunchgäster, säger Ilias, långtidsarbetslös i Fas 3.

Ilias är en av alla cirka 2 000 göteborgare som är i jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas. Efter att ha varit arbetslös i många år var han nu tvungen att fixa en så kallad meningsfull sysselsättning, något att göra på heltid på en arbetsplats som inte skulle vara ett traditionellt arbete. Skulle han tacka nej förlorar han sin rätt till aktivitetsstöd.

– Jag kände mig som en slav. Med bara 65 procent av mitt tidigare aktivitetsstöd skulle jag dit och göra ett riktigt jobb, säger han.

Eftersom han hade en dålig hälsa var valet av sysselsättning viktig. Han blev lovad en lugn plats på ett äldreboende hos en ideell organisation i Göteborg där han skulle hjälpa äldre med småsaker.

– Första dagen jag kom dit skickades jag direkt till köket. Jag jobbade som ensam diskare. Det var stressigt och jag fick panik. Jag hade en halvtimme lunchrast och tio minuter kafferast. Jag var där en månad tills jag fick ljumskbråck, säger han.

Att jobba som diskare på sin Fas 3 är inte tillåtet. Ilias utnyttjades alltså som gratis arbetskraft samtidigt som den ideella organisationen fick 225 kronor per dag för att låta honom diska. Något som Ilias inte visste om.

– Det visste jag inte. Hur mycket får de?

– De får 4500 kronor per månad.

– Vilka betalar det? Arbetsförmedlingen?

– Ja.

– Fantastiskt. Med aktivitetsstöd jobbade jag i köket och de får pengar. Min inkomst är inte ens 8 000 kronor i månad. Jag har inte pengar att träffa min dotter utan kan bara prata i telefon. Jag hade inte ens råd till busskort för att åka till det jobbet, säger han.

Ilias klagade och bestämde sig för att sluta efter en månad i köket. Men redan en vecka efter att han slutade fick han höra att den ideella organisationen tagit in en ny långtidsarbetslös. Han har fortfarande inte fått operationstid för sitt ljumskbråk, något som väntas ta nio månader. Men men han har hittat en ny anordnare som nu får 4 500 kronor i månaden för honom.

Vad får du göra dina nya plats?

– Ingenting. Jag sitter här, pratar och lyssnar. Sedan jag går hem.

Samir Bezzazi
samir.bezzazi@sr.se

Fakta om Fas 3

Fas 3 är den sista delen i jobb- och utvecklingsgarantin. Där hamnar den som varit utan jobb i tre år. Sysselsättningen ska inte vara ett vanligt jobb, men öka möjligheterna till en anställning.

Företag och organisationer som tar emot arbetslösa i Fas 3 får betalt från Arbetsförmedlingen - cirka 4 500 kronor per person varje månad.

Totalt befinner sig cirka 2 000 göteborgare i Fas 3.

Åtgärden har, under 16 månader, kostat Arbetsförmedlingen i Göteborg cirka 70 miljoner kronor. Hittills har inte ens 1 av 10 fått en anställning genom Fas 3.

Siffror om Fas 3

  • Totalt befinner sig cirka 2 000 göteborgare i Fas 3.
  • Åtgärden har, under 16 månader, kostat Arbetsförmedlingen i Göteborg cirka 70 miljoner kronor.
  • Hittills har inte ens 1 av 10 fått en anställning genom Fas 3.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".