Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Göteborg stöder Alfons Åberghus

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 05.41
”Vi vill garantera att barnkulturhuset blir av”
(1:25 min)
Alfons Åberg och hans skapare Gunilla Bergström. Arkivfoto: Torbjörn F Gustafsson/Scanpix.

Med ett stöd på 20 miljoner kronor ställer sig Göteborgs kommun bakom planerna på ett Alfons Åberg-hus i Fröhandeln i Trädgårdföreningen.

En rödgrön majoritet i kommunstyrelsen sa igår ja till att stå för en tredjedel av grundplåten i det nya barnkulturhuset.

– Jag har inga problem med att satsa 20 miljoner kronor på barnen i Göteborg och barnen som bor utanför Göteborg, säger det Socialdemokratiska kommunalrådet Owe Nilsson

Men det har den borgerliga oppositionen i Göteborg, som menar att Alfons Åberghuset liksom Junibacken med Astrid Lindgrens figurer i Stockholm, kan klara sig utan kommunalt stöd. Kristina Tharing är nytt moderat kommunalråd.

– Vi tycker att den här verksamheten kommer att bli så bra och populär att den kan stå på egna ben. Det finns ett jätteintresse för det här. Kommunen behöver inte ingå i stiftelsen, vi ser inte varför vi ska behöva göra det, säger hon.

Men den rödgröna majoriteten vill inte chansa.

– För att vi ska kunna garantera att den här verksamheten kommer igång, så tycker jag det är bra att kommunen är med och hjälper till, säger Owe Nilsson.

Men det går kanske inte att bygga kulturhuset precis som Alfons vill. Fröhuset i Trädgårdsföreningen är byggnadsminne och utvecklingsmöjligheterna för begränsade, menar oppositionen. Socialdemokraten Owe Nilsson som hoppas på invigning om ett år drygt tror att det går att ordna ett Alfons Åberghus utan större byggproblem.

– Jag bedömer i alla fall efter de utredningar som varit att det är fullt möjligt att göra det.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Fakta om Alfons Åberghuset

Idén kommer från författaren Gunilla Bergström, som valt Göteborg bland flera intresserade kommuner. Tanken är att Alfons och andra figurer från hennes böcker ska inspirera barnens leklust.

Projektplanen beskriver "ett barnkulturhus med Alfons Åberg-figuren som förebild för glädje, humanism, påhittighet och vetgirighet". Verksamheten ska också främja barns rättigheter
och utdela kulturpris mm.

Huset ska drivas av en icke-kommersiell stiftelse. Målet är att före 2013 ha över 100 000 betalande årliga besökare.

Utöver ett startkapital på 20 miljoner kronor utlovar den rödgröna kommunmajoriteten i Göteborg ett driftsbidrag på 1,5 miljoner kronor om året under fem år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".