Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt för vårdcentraler efter vårdval

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 05.00
"Det kan komma att bli fler"
(1:35 min)
När patienter väljer att gå till en annan vårdcentral än den där de är listade så går ekonomin inte ihop. Foto:Bertil Ericson/Scanpix

Många vårdscentraler har stora ekonomiska problem ett år efter att primärvårdsreformen infördes i Västra Götalandsregionen. Privata Aleris på Torggatan drar sig nu ur samarbetet med regionen.

Reformen bygger på att patienterna är listade på en och sama vårdcentral. Regionen betalar sedan vårdcentralen en vårdpeng för patienten.

Men en ekonomi baserad på vårdpengen är inte tillräckligt för alla vårdcentraler.

Privata Aleris på Torggatan drar sig nu ur samarbetet med regionen, det bekräftar Rose- Marie Nyborg i projektledningen för VG Primärvård.

– Ja det stämmer, det har kommit in en ansökan om att Aleris vill avsluta sitt kontrakt i förtid på Torggatan i samband med årsskiftet, Rose-Marie Nyborg som är vice projkektledare för Västra Götalandsregionens primärvårdsval.

Är det fler vårdcentraler på gång att göra samma sak?

– Vi har vissa indikationer på att det kan komma fler men det har inte kommit in några formella ansökningar i dagsläget, säger Rose-Marie Nyborg.

Charlotte Barouma är en av läkarna som driver vårdcentralen Wästerläkarna i Nya Varvet området ute i Västra Göteborg.

Wästerläkarna är större än Aleris på Torggatan och många andra privata vårdcentraler.

Man har elva tusen listade patienter och ett 25 tal personer jobbar inne på Wästerläkarna, men man har ändå stora ekonomiska problem.

Inte minst då med de så kallade "otrogna" patientbesöken, dvs när en patient som är listad på en vårdcentral besöker en helt annan vårdcentral.

–  Ta familjen Andersson som hyrt en segelbåt i Bohuslän. Familjen och dess tre barn är listade hos oss och om ett av barnen får plötsligt halsont åker de till närmsta jourcentral med alla tre barnen. Det blir då tre besök som vardera kostar min vårdcentral 1500 kronor, säger Charlotte Barouma 

– Dem här tre barnen kanske inbringar oss 1500 kronor under ett helt år, men kostar oss 4500 kronor bara för ett enstaka besök på en jourcentral i Bohuslän, säger hon.'

Tommy Johansson
tommy.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".