Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Grisar och kor gillar lek och bus

Publicerat måndag 1 november 2010 kl 06.30
"Kalvar behöver få stångas och springa"
(1:37 min)
1 av 7
Nyfödda kalven Tyra är ömsom sömnig, ömsom busig. Foto: Jenny Josefsson SR Skaraborg
2 av 7
Liten kalv sträcker sig för att nosa. Foto: Jenny Josefsson SR Skaraborg
3 av 7
Kalvarna äter tillsammans. Foto: Jenny Josefsson SR Skaraborg
4 av 7
De små busar i halmen. Foto: Jenny Josefsson SR Skaraborg
5 av 7
Lilla Tyra är bara ett dygn gammal på bilden. Foto: Jenny Josefsson SR Skaraborg
6 av 7
Kalven Tyra och hennes mor ligger i halmen. Foto: Jenny Josefsson SR Skaraborg
7 av 7
Elever på Uddetorps lantbruksgymnasium i Skara klipper kor. Foto: Jenny Josefsson SR Skaraborg

Forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet SLU får 25 miljoner kronor till forskning om djurskydd och djurs välbefinnande. Bland annat ska behovet av lek hos bondgårdens djur undersökas närmare.


För 5 miljoner kronor om året i upp till fem år får SLU-forskare undersöka behovet hos kor, får och grisar att leka, busa och umgås.

Lär genom leken
Lena Lidfors, docent i etologi, säger att djur behöver få möjlighet att leka och ha roligt i tillvaron på lantgården.

– Som forskare tror vi att leken kan vara viktig för djurens utveckling. De tränar sina muskler så att de blir starkare när de växer upp, de tränar sig i socialt umgänge med andra djur, de lär sig väldigt mycket om sig själva och hur de fungerar genom leken.

Småkalvar gillar spring
Den ett dygn gamla kalven Tyra sover mest i halmen i boxen bredvid sin mamma den första tiden. Men snart kommer hon att vilja upptäcka världen och busa med andra kalvar.

– Efter en vecka så kommer den att vilja röra på sig mycket mer och springa. Kalvar kan springa i full fart, bara fram och tillbaka. Och de stångas huvud mot huvud och bestiger varandra och slickar och gnider sig mot varandra som ett slags lekbeteende. Skulle de vara utomhus i en hage skulle de provtugga svampar och grenar och testa vad som finns i miljön och ta reda på vad som går att äta och inte och vad som smakar gott.

Umgänge ger hälsa
Sedan tidigare vet forskarna att stress och lidande hos lantbrukets djur i förlängningen påverkar köttkvaliteten. Men nu vill forskarna ta reda på mer om djurs välbefinnande, för att se om en lekfull och social tillvaro också resulterar i friskare djur.

Därefter återstår att förmedla SLU:s forskningsresultat till lantbrukarna, som ju är de som ska få ekonomin att gå ihop på gårdarna.

– Om man med hjälp av forskning kan visa att djuren växer bättre och är friskare om de får leka och bete sig mer naturligt, då kanske man som lantbrukare också tycker att det här kan löna sig.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".