Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Göteborg

Skarp kritik mot hur lägenheter hyrs ut

Publicerat tisdag 15 februari 2011 kl 06.42
"Vi rekommenderar gemensamma regler."
(1:33 min)
Det finns inga gemensamma riktlinjer för allmännyttan i Göteborg. Foto: Hasse Holmberg

Göteborgs stad har inga riktlinjer för hur uthyrandet av kommunens lägenheter ska gå till. Därför har det skapats en kultur där bostadsbolagen själva gör som de vill.

Det visar en granskning som stadsrevisionen gjort.

– Vad det gäller uthyrningspolicy finns det inga klar direkt från moderbolag och därför vill vi att det ska finnas en gemensam för hela kommunen. Det är trots allt invånarna som äger bostäderna och då borde det rimligen vara samma principer som gäller.

Stadsrevisionens granskning av Göteborgs fem kommunala bostadsbolag visar att urvalsmetoden är olika från hyresvärd till hyresvärd.

Hos vissa bolag sker uthyrningen ute i varje distrikt, vilket kan leda till att den som söker har olika stora chanser att få en lägenhet - beroende på var i Göteborg man är.

Och vissa bolag frångår ibland helt principen att ta in sökande via Boplats och tar då istället in intresseanmälningar via brev.

– Varje bolag utformar sin egen policy som de dessutom tillämpar olika inom bolaget, säger Lars Bergsten, ordförande för stadsrevisionen.

Bostadsbolagen arbetar olika på grund av att det inte finns några direktiv från kommunen när det gäller uthyrningsprocessen. Det gör att bolagen kan ta stora beslut utan att det är förankrat bland politiker.

Ett exempel på ett stort beslut är bostadsbolagens interna överenskommelse om så kallade utvecklingsområden, områden där personer med försörjningsstöd inte ska ha möjligheter att få ett hyreskontrakt.

Totalt omfattar beslutet 14 000 lägenheter och handlar om områden som Hammarkullen, Bergsjön, Biskopsgården och Backa.

Anneli Hulthén, socialdemokrat och ordförande för Framtiden AB, som är moderbolag åt bostadsföretagen, hade ingen aning om överenskommelsen.

– Nej, jag har inte haft den kunskapen. Min principiella uppfattning är att man oavsett inkomstform ska kunna hyra en bostad.

Men varför har ni inte från kommunens sida haft en uthyrningspolicy?

– Det kan jag faktiskt inte svara på. Men nu är ett bra tillfälle att se till att vi får en.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".